Linkovi

SAD: Voz iskočio iz šina, više putnika poginulo


Putnički voz kompanije Amtrak sleteo je u ponedeljak sa mosta, iznad jednog od glavnih autoputeva u američkoj saveznoj državi Vašington. Pojedini vagoni su pali na autoput, a više putnika je poginulo.

Portparol kancelarije šerifa rekao je novinarima na licu mesta da ima "više žrtava", ali nije precizirao koliko. Dodao je da među poginulima nema vozača automobila, ali da su pojedini povređeni kada su delovi voza pogodili nekoliko vozila na autoputu.

Zvaničnici su saopštili da je 13 od 14 vagona iskočilo iz šina.

U bolnice je prebačeno 77 ljudi, od kojih je četvoro u kritičnom stanju. Amtrak je saopštio da je u vozu, koj je saobraćao od Sijetla u Vašingtonu do Portlanda u Oregonu, bilo 78 putnika i pet zaposlenih.

Jedan od putnika u vozu rekao je lokalnim medijima da su bili primorani da razbiju prozore da bi pobegli, zato što izlazi za hitne slučajeve nisu funkcionisali posle nesreće.

Nesreća se dogodila prvog dana saobraćanja voza na novoj, bržoj, ruti između gradova Takoma i Olimpija.

Međutim, još nije poznato da li je incident povezan sa izmenjenom rutom. Gradonačelnik jednog od gradova, duž nove deonice pruge, u decembru je upozorio da su brzi vozovi opasnu blizu automobila i pešaka.

Nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju istražuje incident.

Guverner savezne države Vašington Džej Ajnsli proglasio je vanredno stanje zbog, kako je saopšteno, "gubitka života, povreda i pričinjavanje štete infrastrukturi".

Predsednik Donald Tramp tvitovao je da nesreća "pokazuje više nego ikada zašto mora biti brzo odobren plan za infrastrukturu koji će ubrzo biti podnet".

Kasnije je tokom govora u Vašingonu izrazio saučešće porodicama žrtava i naveo da administracija pažljivo prati situaciju i da sarađuje sa lokalnim vlastima.

Voz iskočio iz šina na mostu, više putnika poginulo
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

XS
SM
MD
LG