Linkovi

58 mrtvih, 300 nestalih nakon rušenja brane u Brazilu


Spasioci hekikopterom pretražuju potopljenu oblast nakon rušenja brane u Brumadinhou, Brazil, 27. januara 2019.

Registrovani broj mrtvih u rušenju brane u jugoističnom Brazilu u petak, porastao je do nedelje na 58, što je broj koji će sigurno nastaviti da raste pošto se za 300 ljudi strahuje da su saranjeni ispod tona blata.

Spasilačke operacije na kratko su prekinute u nedelju pošto su zvaničnici strahovali od pucanja druge brane u gradu Brumadinho. Stanovnicima je rečeno da budu pripravni za evakuaciju, pre nego što je utvrđeno da je brana ipak sigurna.

Brana u posedu brazilske kompanije za eksplotaciju ruda Vale, srušila se u petak propuštajući vodu i blato na stotine rudara u vreme pauze za ručak.

Brazilsko pravosuđe zamrzlo je oko tri milijarde dolara globalnog rudarskog giganta Vale od petka. Kompanija je takođe kažnjena više puta zbog kršenja regulativa i zagađenja, u svetlu katastrofe.

Nesreća podseća na sličnu katastrofu iz 2015, kada je druga rudarska brana pukla u istoj državi Minas Gerais, kada je poginulo 19 ljudi. I tom branom upravljao je Vale, zajedno sa australskom rudarskom kompanijim BHP Biliton. U rušenju brane 2015, oslobođeni su milioni tona toksičnog gvozdenog otpada duž stotina kilometara, izazivajući ono što se smastralo za najgoru ekološku katastrofu u Brazilu ikada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG