Linkovi

Najmanje 12 žrtava ledenog talasa, pogođen i severoistok SAD


Zamrznuto jezero Mičigen u Čikagu

Ledeni talas, koji je zahvatio američki srednji zapad, odneo je najmanje 12 života, a u četvrtak se proširio i na severoistočni deo Sjedinjenih Država.

Prognoza meteorologa da će tokom vikenda biti toplije vreme mala je uteha za oni koji su suočeni sa rekordno niskim temperaturama, i do 37 stepena ispod nule na srednjem zapadu i minus 16 na istočnoj obali, brutalnim vetrom i ledom.

"Temperature širom srednjeg zapada su u četvrtak ujutro među najnižim, a i dalje postoji opasan faktor vetra", rekao je za novinsku agenciju Rojters Endrju Orison iz Nacionalne meteorološke službe.

U delovima Ilinoisa u četvrtak je bilo 36 stepeni Celzijusa ispod nule, u delovima Severne Dakote minus 30, a u Minesoti i delovima Mičigena 31 stepen ispod nule.

Škole u delovima Viskonsina, Minesote, Mičigena, Ilinoisa i Ajove su i dalje zatvorene.

Ledeni talas zahvatio je i Masačusets, Njujork, Pensilvaniju i prestonicu Vašington. Prema podacima meteorološke službe, u Bostonu je preko noći bio 21 stepen ispod nule.

"Situacija u četvrtak ujutro je najgora kada je reč o hladnoći. Severoistočni deo zemlje će zahvatiti najhladniji arktički vazduh", rekao je Orison.

Sneg u Bafalu, u Njujorku (REUTERS/Lindsay Dedario)
Sneg u Bafalu, u Njujorku (REUTERS/Lindsay Dedario)

Hladnoća je od subote odnela najmanje 12 života širom srednjeg zapada. Pojedini su poginuli u saobraćajnim nesrećama povezanim sa vremenskim neprilikama, dok su neki smrzli na niskim temperaturama.

Izuzetno je hladno i u delovima juga, Kentakiju, Tenesiju i delovima Džordžije. U sredu su širom srednjeg zapada oboreni rekordi kada je reč o niskim temperaturama, a najniža je bila u Minesoti, čak 44 stepena ispod nule.

Zvaničnici su saopštili da su u 85 odsto SAD zabeležene temperature ispod nule.

Međutim, situacija bi trebalo da se promeni do vikenda. U Čikagu, gde su radnici palili šine da bi vozovi mogli da se kreću a temperatura bila 30 stepeni ispod nule, u subotu i nedelju bi trebalo da bude mnogo "toplije" - i do 10 stepeni Celzijusa iznad nule.

Polarni talas izazvao je stotine saobraćajnih nesreća, dok je u četvrtak ujutro više od 2.100 letova bilo otkazano, a najmanje 1.500 odloženo, i to uglavnom sa aerodroma u Čikagu. U tom gradu poremećen je i železnički saobraćaj.

Čikago
Čikago

Kompanija Dženeral motors obustavila je rad u 11 fabrika u Mičigenu, a na građane se apeluje i da štede prirodni gas.

Poslednji, slični ledeni talas na srednjem zapadu i severoistoku bio je pre više od 20 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG