Linkovi

Dogovor u Kongresu o privremenom podizanju granice zaduživanja


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa
ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa

Lideri u američkom Senatu postigli su dogovor da se do početka decembra podigne granica do koje Seketarijat za finansije može da se zadužuje, čime će biti sprečeno da federalna vlada dođe u situaciju da ne može da otplaćuje dug, saopštio je u četvrtak lider demokratske većine u gornjem domu Kongresa Čak Šumer.

"Postigli smo dogovor da se granica zaduživanja poveća do kraja decembra i nadamo se da ćemo to usvojiti već danas", rekao je Šumer.

Demokrate su pokušavale da usvoje zakonski predlog koji bi predviđao podizanje limita do kojeg vlada može da se zadužuje do kraja 2022. godine, ali su republikanci blokirali te napore.

Ukoliko bude usvojen novi dogovor, Kongreć će imati nekoliko nedelja da pokuša da postigne dogovor o dugoročnom podizanju granice zaduživanja ili o još jednoj privremenoj meri.

Kongres se u decembru suočava sa još jednim rokom - isticanjem privremenog budžeta za finansiranje službi federalne vlade.

Demokrate takođe žele da usvoje dva obimna zakonska predloga koji su prioriteti domaće agende predsednika Džooa Bajdena - paket socijalnih mera vredan više hiljada milijardi dolara i dvostranački predlog o ulaganju u infrastrukturu od hiljadu milijardi dolara.

Bez odluke Kongresa da podigne limit od 28,4 hiljade milijardi dolara za zaduživanje, Sekretar za finansije će do 18. oktobra ostati bez opcija da plati sve račune.

Posle višenedeljnog zastoja i sporenja dve stranke, republikanski lider u Senatu Mič Mekonel u sredu je predložio privremeno povećanje granice zaduživanja koje ne bi blokirali članovi njegove stranke. Usledili su i višesatni pregovori dve strane koji su trajali do duboko u noć.

Agencija Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz Senata, prenosi da je dogovoreno da se trenutni limit poveća za 480 milijardi dolara na 28,9 hiljada milijardi.

Republikanci su saopštili da su bili zabrinuti da bi, ako se ne reši pitanje duga, demokrate mogle da promene pravilo poznato kao "filibaster" prema kojem je potrebna većina od 60 glasova za razmatranje i glasanje o većini zakona.

Obe stranke imaju po 50 mesta u Senatu, što je republikancima omogućilo da koriste tu proceduru da blokiraju napore demokrata da se ukine granica zaduživanja kao i druge inicijative Demokratske stranke. Predsednik Bajden je u utorak rekao da će demokrate razmotriti eventulno ukidanje filibastera da bi povećale granicu zaduživanja i zaštitile ekonomiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG