Linkovi

Primirje između Izraela i Hamasa izgleda opstaje


Izraelski vojnici na poziciji na granici sa Gazom, tokom protesta Palestinaca 30. marta 2019. (Foto: AP/Tsafrir Abayov)

Prekid vatre između Izraela i Hamasa - kako izgleda - uspeva da se održi, dok je Izrael ublažio neke restrikcije na trgovačkim prelazima u Gazu i proširio ribarsku zonu u Sredozemnom moru.

Relativni mir u nedelju i zatišje usledili su posle nekoliko dana nasilja, uključujuči i palestinske raketne napade na Izrael praćene izraelskim vazdušnim napadima odmazde.

Desetine hiljada palestinskih demonstranata okupilo se u Gazi u subotu - mnogo manje nego što su se organizatori nadali. Četvorica Palestinaca ubijena su u izraelskoj vatri uprkos naporima da se demonstranti zadrže podalje od žice duž granice.

Mnoge smrti demonstranata tokom prethodnih marševa dogodile su se kada su vojnici otvarali vatru na militante koji su navodno pokušavali da se ukradu u Izrael preko žice.

Ekstremisti su ispalili raketu na južni Izrael rano u nedelju, uzrokujući oglašavanje sirena za vazdušnu opasnost, ali nisu uspeli da pogode cilj. Niko nije preuzeo odgovornost, a Izrael nije odgovorio silom.

Zvaničnici Hamasa rekli su egipatskim posrednicima da pokušavaju da ispregovaraju primirje i defanzivniju obustavu vatre. Izrael nije komentarisao ništa u vezi sa bilo kakavim razgovorima.

Palestinski demonstranti zahtevali su pravo na povraćaj zemlje za koju tvrde da je ukradena od njihovih porodica kada je Izrael osnovan kao država 1048.

Oni takođe žele da se okončaju izraelske aktivnosti naseljavanja u oblastima koje vide kao deo buduće palestinske države.

Izrael smatra Hamas za terorističku organizaciju koja odbija da prizna pravo Izraela na postojanje. Izrael poručuje da će učiniti sve da se zaštiti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG