Linkovi

Netanjahu skratio put u SAD zbog raketnog napada iz Gaze


Arhiva - Državni sekretar SAD Majk Pompeo pridružio se izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu tokom njegovog telefonskog razgovora sa predsedniko SAD Donaldom Trampom, 22. marta 2019.
Arhiva - Državni sekretar SAD Majk Pompeo pridružio se izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu tokom njegovog telefonskog razgovora sa predsedniko SAD Donaldom Trampom, 22. marta 2019.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu trebalo je u ponedeljak da se sastane sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, ali je odmah odleteo nazad kući skraćijući svoj put nakon raketnog napada iz Pojasa Gaze.

Netanjahu je prema rasporedu trebalo da ima večeru u Beloj kući u utorak i da se obrati Američkom izraelskom komitetu za javne odnose (AIPAC), što je glavna lobistička grupa jevrejske države u SAD.

On je obećao u izjavi u kojoj je objavio promenu u svom planu za put da će Izrael odgovoriti silom na ono što je nazvao "kriminalnim napadom" na Izrael.

Raketa je pogodila kuću u centralnom Izraelu, severoistočno od Telaviva, kojom prilikom je ranjeno sedam ljudi.

Izraelska vojska za raketni napad krivi militantnu grupu Hamas i saopštava da je odgovorila slanjem pojačanja svojim trupama na granici sa Gazom.

Netanjahuova skraćena poseta dolazi u trenutku kada on traži političku podršku u teškom nadmetanju za reizbor, zakazan za 9. april, i dok se očekuje da Tramp formalno prizna izraelski suverenitet nad spornom Golanskom visoravni.

Izrael je zauzeo tu teritoriju na svom severoistoku od Sirije tokom Šestodnevnog rata 1967. i proširio je 1981. godine.

Palestinci reaguju na suzavac koji su bacile izraelske trupe, na granici Pojasa Gaze, 22. marta 2019.
Palestinci reaguju na suzavac koji su bacile izraelske trupe, na granici Pojasa Gaze, 22. marta 2019.

Trampovo stajalište prekida dugogodišnju američku politiku, a međunarodna zajednica smatra da je Golansku visoravan okupirao Izrael i da to nije suverena državina.

"Predsednik Tramp potpisaće sutra, u prisustvu premijera Netanjahua, naredbu o priznavanju izraelskog suvereniteta na Golanskom visoravni", napisao je na Tviteru u nedelju ministar inostranih poslova Izraela, Izrael Katz.

Netanjahu, koji se suočava sa optužbama za korupciju, ima poteškoće na svom političkom putu pred izbore narednog meseca. Njegov glavni rival, bivši ministar odbrane Beni Ganc, govoriće na godišnjoj konvenciji AIPAC-a u ponedeljak.

Tramp je uporedio svoju odluku da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni sa sličnom odlukom od prošle godine da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela, što je stajalište koje odudara od stavova međunarodne zajednice. Izrael smatra Jerusalim svojim unutrašnjim i nedeljivim glavnim gradom, ali Palestinci takođe ističu pretenzije nad Jerusalimom kao svojim glavnim gradom u bilo kakvom eventualnom stvaranju palestinske države.

​Netanjahu, na početku predizborne kampanje, naglasio je svoje prijateljstvo sa Trampom.

"Naše savezništvo tokom poslednjih godina nikad nije bilo jače", rekao je izraelski lider prošle nedelje kada se u Jerusalimu sastao sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom. "To je neraskidiva veza. Bazirana je na zajedničkim vrednostima slobode i demokratije i zajedničkom interesu u borbi protiv neprijatelja demokratije, neprijatelja našeg načina života, terorista koji vrebaju naš vazdušni prostor i naše zemlje i radeći zajedno bili smo u mogućnosti da ostvarimo ogroman uspeh".

Državni sekretar SAD Majk Pompeo dodiruje Zid plača, u Jerusalimu, 22. marta 2019.
Državni sekretar SAD Majk Pompeo dodiruje Zid plača, u Jerusalimu, 22. marta 2019.

Trampovo saopštenje o Golanskoj visoravni došlo je malo nakon što je Pompeo posetio Zid plača, jedno od najsvetijih mesta judeizma u palestinskom istočnom Jerusalimu, zajedno sa Netanjahuom, što je prvi put da je tako visoko rangirani zvaničnik SAD posetio to mesto sa izraelskim liderom.

XS
SM
MD
LG