Linkovi

Izrael zatvorio granični prelaz sa Gazom


Pripadnici palestinskih bezbednosnih snaga i civili sede ispred zatvorenog prelaza Rafa, na granici sa Izraelom, 17. avgusta 2018.

Izrael je u nedelju zatvorio svoj jedini prelaz za ljude na granici sa Pojasom Gaze.

Humanitarni slučajevi, međutom, biće u mogućnosti da pređu granicu, kažu izraelski zvaničnici.

U petak, palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da su dvojica Palestinaca ubijeni u izraelskoj vatri, a da je 60 povređeno na protestu na granici, dok su egipatski posrednici radili na prekidu vatre.

Palestinci su protestovali na granici Gaze od kraja marta, delom tražeći okonačnje izraelsko-egipatske blokagde Gaze. Palestinski zdravstveni zvaničnici tvrde da je 170 Palestinaca ubijeno izraelskom vatrom otkako su protesti počeli.

Egipatski zvaničnici sastali su se u Kairu sa predstavnicima Hamasa, palestinske islamističke grupe koja vlada Gazom, doterujući detalje mogućeg primirja sa Izraelom.

Izrael i Egipat uveli su oštre ekonomske restrikcije Gazi nakon što je Hamas preuzeo tu priobalnu teritoriju 2007. od međunarodno priznatih palestinskih vlasti.

Izrael kaže da je ekonomska blokada neophodna da bi se opkolio Hamas, militantnu grupu koja traži uništenje Izraela. Izolacija je naveliko naštetila ekonomiji Gaze, ali nije uspela da svrgne Hamas sa vlasti, niti da ga oslabi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG