Linkovi

Palestinci ispaljuju rakete, Izrael odgovara vazdušnim udarima


Izraelski vojnik stoji pored autobusa u plamenu, nakon što ga je pogodila minobacačka granata iz Gaze, 12. novembra 2018.
Izraelski vojnik stoji pored autobusa u plamenu, nakon što ga je pogodila minobacačka granata iz Gaze, 12. novembra 2018.

Izraelska vojska izvela je tokom noći vazdušne udare na Pojas Gaze, kao odgovor na ono za šta tvrdi da su stotine raketa koje su militanti ispalili na Izrael.

Izraelske odbrambene snage saopštile su u utorak da su njihovi borbeni avioni "napali ciljeve Hamasa i Palestinskog islamskog džihada širom Gaze" i da će "Hamas snositi posledice svojih akcija".

Izraelske medicinske službe saopštile su da je jedna osoba ubijena tokom palestinske baražne raketne vatre koja je počela u ponedeljak popodne. Vojska je navela da je ukupno 370 raketa ispaljeno iz Gaze, a da je njih stotinu presreo odbrambeni raketni štit "Čelična kupola" (Iron Dome).

Sa palestinske strane granice, zvaničnici kažu da je u izraelskim vazdušnim udarima ubijeno troje ljudi, uključujući dva militanta, a da je ranjeno devet drugih osoba.

Izraelski borbeni avioni uništili su i Hamasovu televiziju Al Agsa. Zaposleni su evakuisani pre napada, sledeći upozorenje koje je uputila izraelska vojska.

Sjedinjene Države osudile su Hamas zbog nasilja. "Stojimo uz Izrael dok se brani od ovih napada", tvitovao je izaslanik SAD Džejson Grinblat. "Nasilje sprečava bilo kakvu pravu pomoć za ljude u Gazi".

Izaslanik UN za Bliski istok, Nikolaj Mladenov, nazvao je eskalaciju sukoba "ekstrmeno opasnom" i rekao preko Tvitera da "uzdržanost moraju da pokažu svi".

Poslednji talas nasilja počeo je dan nakon što je upad Izraelaca u Gazu doveo do sukoba. Izrael je saopštio da je jedan vojni oficir ubijen i drugi ranjen, dok su palestinski zvaničnici saopštili da je ubijeno sedam ljudi, uključujući i lokalnog komandanta Hamasa identifikovanog kao Nour Baraka.

Izraelska vojska dala je tek nekoliko detalja o svojoj misiji u Pojasu Gaze, ali je rekla da nije imala namere da "ubije ili otme teroriste, već da ojača izraelsku bezbednost".

Kasno u nedelju, Izrael je saopštio da su militanti iz Gaze ispalili 17 raketa ka izraelskoj teritoriji, ali da niko nije povređen.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu skratio je posetu Parizu kako bi se vratio kući u ponedeljak, nakon izbijanja sukoba. Sastao se sa svojim vojnim šefovima i ministrom odbrane kasno u ponedeljak.

Svetleće rakete, koje su ispalile izraelske snage, obasjavaju nićno nebo u gradu Gazi, 12. novembra 2018, dok izraelski borbeni avioni izvode napad na "terorističke ciljeve" duž pojasa Gaze.
Svetleće rakete, koje su ispalile izraelske snage, obasjavaju nićno nebo u gradu Gazi, 12. novembra 2018, dok izraelski borbeni avioni izvode napad na "terorističke ciljeve" duž pojasa Gaze.

Poslednje borbe usledile su nakon odluke Netanjahua da odobri Kataru da prebaci 15 miliona pomoći za Gazu, kao deo svojih napora da umiri oblast koju kontroliše Hamas.

"Uradiću šta mogu, u koordinaciji sa bezbednosnim establišmentom, da povratim mir u južne zajednice, ali takođe i da spečim humanitarnu krizu", rekao je Netanjahu. "Mislim da delamo na odgovoran i mudar način".

Zauzvrat, Hamas se složio da smanji proteste duž granice sa Izraelom. Izrael je optužio Hamas da koristi nemire i proteste kao pokriće za prebacivanje militanata u Izrael.

Glavni politički rival Netanjahua, ekstremni desničar i ministar obrazovanja Naftali Benet, rekao je da je odobravanjem prebacivanja novca iz Katara isto što i davanje reketa kriminalcima.

XS
SM
MD
LG