Linkovi

Hamas i Fatah potpisali sporazum o pomirenju


Šefovi pregovaračkih timova Hamasa i Fataha potpisuju sporazum o pomirenju u Kairu (12. oktobar 2017)

Rivalske palestinske frakcije Hamas i Fatah potpisale su u četvrtak u Kairu sporazum o pomirenju, nakon što je Hamas pristao da prepusti administrativnu kontrolu nad Gazom, uključujući i ključni granični prelaz Rafu.

Dogovor, u čijem postizanju je posredovao Egipat, trebalo bi da premosti duboki jaz između stranke palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koju podržava Zapad i islamističkog pokreta koji su zapadne zemlje i Izrael proglasili terorističkom organizacijom.

Palestinsko jedinstvo takođe bi moglo da osnaži Abasovu poziciju u slučaju ponovnog oživljavanja mirovnih pregovora sa Izraelom. Interni palestinski sukobi bili su velika prepreka postizanju mira, s obzirom na to da je Hamas tri puta ratovao sa Izraelom od 2008. godine i da i dalje poziva na uništenje jevrejske države.

Palestinski sporazum s oprezom je komentarisan u Izraelu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u četvrtak da se bilo kojim palestinskim dogovorom o pomirenju moraju poštovati međunarodni sporazumi i uslovi koje je postavila Bliskoistočna četvorka, među kojima su i priznavanje Izraela i razoružavanje Hamasa.

"Izrael će ramotriti situaciju na terenu i reagovati u skladu sa tim", navodi se u zvaničnom saopštenju iz Netanjahuovog kabineta.

Hiljade Palestinaca proslavile su pomirenje Fataha i Hamasa na ulicama Gaze.

Hamas i Fatah su se 2014. godine saglasili da formiraju vladu nacionalnog pomirenja, ali je dogovor uskoro propao, a Hamas nastavio da upravlja Gazom.

"Legitimna vlada, vlada konsenzusa, vratiće se u skladu sa svojim odgovornostima i zakonom", najavio je u četvrtak šef delegacije Fataha Azam Al Ahmed na ceremoniji potpisivanja sporazuma.

Takođe je dodao da će vlada nacionalnog jedinstva "upravljati svim institucijama bez izuzetka", uključujući granične prelaze sa Izraelom i u Rafi, na granici Gaze i Egipta.

Dogovorom je predviđeno da Abasova predsednička garda preuzme odgovornost nad Rafom prvog novembra, dok će vlada nacionalnog jedinstva preuzeti punu administrativnu kontrolu nad Gazom do prvog decembra.

Analitičari smatraju da je ovog puta više verovatno da će sporazum biti ispoštovan, zbog toga što se Hamas nalazi u sve većoj izolaciji, a i svestan je koliko je teško upravljati Gazom, ekonomski opterećenom pograničnim blokadama i sa infrastrukturom teško oštećenom u ratovima sa Izraelom.

"Mi u Hamasu smo odlučni i ozbiljni ovog puta, kao i svih prethodnih. Raspustili smo vladu u senci i otvorili vrata za ovo pomirenje", poručio je šef pregovaračkog tima te organizacije Saleh Aruri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG