Linkovi

Volter Mondejl, Karterov potpredsednik, preminuo u 94. godini


ARHIVA - Bivši predsednik Volter Mondejl ulazi u lift na Kapitol hilu u Vašingtonu, 3. januara 2018.
ARHIVA - Bivši predsednik Volter Mondejl ulazi u lift na Kapitol hilu u Vašingtonu, 3. januara 2018.

Bivši američki potpredsednik Volter Mondejl, ikona američkih liberala koji je pretrpeo jedan od najtežih izbornih poraza u istoriji nakon što je otvoreno rekao biračima da očekuju povećanje poreza ukoliko pobedi - preminuo je u ponedeljak. Imao je 93 godine.

Vest o smrti bivšeg američkog senatora, ambasadora i državnog tužioca Minesote objavila je njegova porodica, a uzrok smrti nije naveden.

Mondejl je sledio trag svog političkog mentora Hjuberta H. Hamfrija, i prešao iz sveta državne politike Minesote u američki Senat, a zatim postao potpredsednik u administraciji Džimija Kartera od 1977. do 1981.

Kandidovao se za predsednika 1984, kada je Ronald Regan bio na vrhuncu popularnosti. Izabrao je Džeraldin Feraro, članicu Predstavničkog doma iz Njujorka, za svoju potpredsednicu kao prvi predsednički kandidat jedne od dve velike stranke koji je za taj položaj izabrao ženu, ali je njegova objava da će podići poreze definisala celu trku.

Volter Mondejl i Džeraldin Feraro u predsedničkoj kampanji u septembru 1984.
Volter Mondejl i Džeraldin Feraro u predsedničkoj kampanji u septembru 1984.

Na dan izbora, pobedio je samo u svojoj državi i Vašingtonu (Okrugu Kolumbija). Regan je dobio izbore sa 525 naspram 13 elektorskih glasova - što je bila najubedljivija pobeda u elektorskom koledžu od kada je Frenklin Ruzvelt porazio Alfa Lendona 1936. (Senator Džordž Mekgavern je osvojio 17 elektorskih glasova kada je izgubio izbore 1972. kada je dobio samo glasove Masačusetsa i prestonice Vašingtona.)

"Dao sam sve od sebe", izjavio je Mondejl dan posle izbora i preuzeo svu krivicu za poraz. "Mislim da znate da se nikada nisam navikao i prihvatio televiziju kao medij. Pošteno je reći i da televizija nikad nije prihvatila mene."

Godinama kasnije, Mondejl je izjavio da se poruka njegove kampanje pokazala ispravnom.

"Istorija me je opravdala, da ćemo morati da dižemo poreze. To je bilo veoma nepopularno ali bez sumnje ispravno."

2002. godine, demokrate u njegovoj državi, Minesoti, i celoj zemlji su ga pozvale da u trci za Senat zauzme mesto senatora Pola Velstouna, koji je poginuo u avionskoj nesreći manje od dve nedelje pre izbora. Mondejl je pristao, i u prvim anketama vodio ispred republikanskog kandidata Norma Kolmana.

Međutim, 53-godišnji Kolman, koji je u kampanji isticao svoju mladost i energiju, nadmašio je tada 74-godišnjeg Mondejla u intenzivnoj šestodnevnoj kampanji. Mondejl je izgubio glasove i zbog komemoracije za Velstouna, na kojoj su hiljade demokrata zviždale prisutnim republikanskim političarima a jedan od govornika rekao: "Molimo vas, pomozite da pobedimo na ovim izborima, u ime Pola Velstouna."

Ankete su pokazale da je takvo ponašanje demokrata odbilo nezavisne birače i koštalo Mondejla. Kolman je dobio izbore razlikom od svega 3 odsto glasova.

"Najviše su pogođeni govornici na sahrani, oni su pretrpeli najveću štetu", rekao je Mondejl posle izbora. "To ih ne opravdava, ali svi grešimo. Možemo li da budemo dovoljno širokogrudi da im oprostimo i idemo dalje?"

Bio je to posebno težak poraz za Mondejla koji je i posle velikog poraza od Regana nalazio utehu u svom savršenom učinku u Minesoti.

"Jedna od stvari kojima se najviše ponosim je što nikad u karijeri i javnoj službi nisam izgubio izbore u Minesoti", izjavio je 1987.

Godinama posle poraza 2002, Mondejl se vratio u Senat da bude uz demokratu Ala Frankena 2009. kada je položio zakletevu da zameni Kolmana posle dugog ponovljenog brojanja glasove i sudske bitke.

ARHIVA - Predsednik Džimi Karter i potpredsednik Volter Mondejl ispred Bele kuće u Vašingtonu 7. januara 1978.
ARHIVA - Predsednik Džimi Karter i potpredsednik Volter Mondejl ispred Bele kuće u Vašingtonu 7. januara 1978.

Mondejl je karijeru u Vašingtonu započeo 1964, godine, kada je imenovan u Senat da zameni Hamfrija, koji je podneo ostavku kako bi postao potpredsednik SAD. 1966. godine, Mondejl je osvojio pun šestogodišnji mandat sa oko 54% glasova, iako su demokrate izgubile poziciju guvernera i pretrpele druge izborne gubitke te godine. 1972, Mondejl je ponovo izabran u Senat sa skoro 57% glasova.

Njegovu karijeru u Senatu obeležila su zalaganja za socijalna pitanja kao što su obrazovanje, stambena pitanja, položaj radnika - migranata i ishrana dece. Kao i Hamfri, bio je istaknuti borac za građanska prava.

1974. godine je razmatrao da se kandiduje za predsednika ali je odlučio da to ne učini. "Ustanovio sam da nemam toliko snažnu želju da budem predsednik, što je zaista od ključnog značaja za vrstu kampanje koja mora da se vodi", izjavio je u novembru te godine.

1976. Džimi Karter je izabrao Mondejla za svog potpredsednika i zatim porazio Džeralda Forda.

Kao potpredsednik, Mondejl je imao blizak odnos sa Karterom. Bio je prvi potpredsednik koji je imao kancelariju u Beloj kući, umesto u zgradi preko puta. Često je putovao kao Karterov predstavnik i savetovao ga o domaćim i spoljnim pitanjima. Iako nije imao harizmu Hjuberta Hamfrija, bio je poznat po smislu za humor.

Kada je 1976. ispao iz predsedničke trke, izjavio je: "Ne želim da provedem naredne dve godine po Holidej In hotelima".

Kada su ga podsetili na tu izjavu malo pre nego što je postao Karterov kandidat za potpredsednika, izjavio je: "Proverio sam i saznao da su svi renovirani i divna mesta za odsedanje."

Mondejl nikada nije odstupio od svojih liberalnih principa.

"Mislim da su zemlji potrebne progresivne vrednosti više nego ikad", izjavio je 1989.

Bivši potpredsednik Volter Mondejl i Džo Bajden, tada aktuelni potpredsednik, rukuju se na skupu u čast Mondejla na Univerzitetu Džordž Vašington 20. oktobra 2015.
Bivši potpredsednik Volter Mondejl i Džo Bajden, tada aktuelni potpredsednik, rukuju se na skupu u čast Mondejla na Univerzitetu Džordž Vašington 20. oktobra 2015.

Mondejlov otac bio je metodistički sveštenik a majka profesorka muzike. Sa samo 20 godina bio je jedan od lokalnih menadžera uspešne kampanje Hjuberta Hamfrija za Senat. Diplomirao je pravo na Univerzitetu Minesote i postao državni tužilac 1960. Na tom položaju je brzo prešao na slučajeve građanskih prava, anti-monopola i zaštite potrošača.

Posle mandata u Beloj kući, od 1993-96 bio je ambasador u Japanu u administraciji Bila Klintona, boreći se za američki pristup tržištima od automobila do mobilnih telefona. Pomogao je da se izbegne trgovinski rat oko automobila i autodelova 1995. godine, kada je ubedio japanske zvaničnike da američkim proizvodjačima automobila pruže veći pristup japanskim prodavnicama, a takođe naveo japanske kompanije da kupuju američke auto-delove.

Održao je veze sa Klintonovima i 2008. podržao kandidaturu Hilari Klinton za predsednicu, ali je zatim javno podržao i Baraka Obamu kada je pobedio na strančakim izborima.

Od 1955. bio je oženjen Džoan Adams Mondejl, koja se tokom njegove karijere potpredsednika zalagala za veću vladinu podršku umetnosti i umetnicima. Imali su dva sina, Teda i Vilijama i kćerku Elenor, koja je postala TV novinarka i voditeljka. Ted Mondejl je služio šest godina u Senatu Minesote i pokušao da postane demokratski kandidat za guvernera ali je izgubio tu trku 1998. Vilijam Mondejl je neko vreme bio pomoćnik državnog tužioca.

Džoan Mondejl je preminula 2014, u 84. godini, posle duge bolesti.

XS
SM
MD
LG