Linkovi

Karterov centar razdvaja činjenice od propagande u ratu u Siriji


Bivši predsednik SAD Džimi Karter razgovara sa novinarom Glasa Amerike Kejnom Farabom u Karter Centru u Atlanti.
Bivši predsednik SAD Džimi Karter razgovara sa novinarom Glasa Amerike Kejnom Farabom u Karter Centru u Atlanti.

Poznato je da u ratu prvo strada istina. To se dobro vidi u Siriji, gde je mnogo novinara ubijeno ili proterano iz zemlje. Uprkos tome, može se doći do pouzdanih informacija. Iako su bile dobro sakrivene, otkrio ih je stažista Karterovog centra – neprofitne organizacije bivšeg predsednika Džimija Kartera.

Od početka rata u Siriji, raste potreba za pouzdanim i tačnim informacijama.

„Sve što vidimo je propaganda“, kaže Hrair Balian, direktor Karterovog centra, programa za rešavanje konflikta. "Ali, sukob je izbio u delu sveta koji je digitalno veoma dobro povezan.“

Sirijci i ljudi na Srednjem Istoku, generalno, će čak četiri puta više od ostalih objavljivati svoje političke i religijske stavove na internetu”, navodi Kristofer Meknebo, menažder projekta mapiranja rata u Siriji.

I to je nešto što je Meknebo, stažista u Karterovom centru – uvideo kao prednost.

“Sukobi na video klipovima, zapravo, traju duže nego u stvarnosti. Rat u Siriji predstavlja veliku promenu u tome kako se rat odigrava. Raniji sukobi odvijali su se u područjuma koja nisu tako dobro umrežena kao Sirija", primećuje Hrair Balian.

Uz pomoć Fejsbuka, Youtube-a i Tvitera, Meknebo sakupio je informacije o tome gde se borci nalaze, ko su njihovi saveznici i ko im se priključuje.

“Zahvaljujući tome, otkrili smo stvaranje više od 7 hiljada naoružanih opozicionih grupa u Siriji, iako do danas nisu sve ostale aktivne”, kaže Hrair Balian.

Meknebo, stažista u Karter centru, potpuno se posvetio mapiranju rata u Siriji. Informacije do kojih dođe deli sa posrednicima i humanitarnim organizacijama što im pomaže da razumeju složenost rata u Siriji.

“Kada Ujedinjene Nacije traže bezbedan put da dostave humanitarnu pomoć – mi im kažemo kuda da idu”, ističe Džimi Karter, bivši predsednik SAD.

Neke od mapa koje pravi Karter Centar dostupne su i medijima, nevladinim organizacijama i vladinim službama. Bivši američki predsednik kaže da je neke informacije dostavljao čak i ruskom kolegi Vladimiru Putinu – kada se Rusija 2015. uključila u rat u Siriji.

“Kada je rekao da hoće da se uključi u rat i bombarduje pojedine frakcije unutar Sirije – hteo sam da bude siguran u to da gađa one koje treba. Zato sam mu preko ruske ambasade preneo da imamo mogućnost da lociramo ljude i pitao ga da li to želi da iskoristi? Sledećeg dana mi je odgovorio da želi naše mape, i sada mu ih redovno šaljemo. Kada Rusi bombarduju u Siriji, mi im pomažemo da pronađu mete."

Meknebo objašnjava: svrha je da se kontrolišu ruske mete i to je Rusima stavljeno do znanja. Bez obzira na vojne prednosti koje im daju mape i informacije, Meknebo tvrdi da ne ugrožavaju civile.

“Ako ste borac, i ne znate gde su linije fronta - naša informacija ne znači mnogo. Ustvari, onda ste u većem problemu. I zato pazimo šta stavljamo na uvid široj javnosti. Želimo da rezultat našeg rada bude mir, i činimo sve što možemo da smanjimo rizik za civile, kao i učestnike u borbama.”

Rat u Siriji ulazi u sedmu godinu, a učešće američkih kopnenih trupa ovih dana je pojačano. Ovom sukobu se još ne nazire kraj.

XS
SM
MD
LG