Linkovi

Bivši predsednik SAD Džimi Karter primljen u bolnicu zbog krvarenja u mozgu


Arhiva - Bivši predsednik SAD Džimi Karter tokom posete Jerusalimu, 13. aprila 2008.
Arhiva - Bivši predsednik SAD Džimi Karter tokom posete Jerusalimu, 13. aprila 2008.

Bivši predsednik SAD Džimi Karter primljen je u bolnicu u Atlanti u ponedeljak zbog hirurškog zahvata kojim bi mu se oslobodio pritisak na mozak izazvan krvarenjem koje je posledica nedavnog pada, saopštio je Karter centar.

Karter, 95, najstariji živi bivši predsednik u SAD, primljen je u univerzitetsku bolnicu Emori oko tri neelje nakon što je pao u svom domu u Plejnsu, Džordžija. Pušten je bio iz bolnice nekoliko dana nakon incidenta.

Kada je prethodni put pao u oktobru, Karteru su bile neophodne kopče na licu. U maju, polomio je kuk, takođe u svom domu, zbog čega je bio podvrgnut operaciji.

Zahvat kojim bi se njegov mozak oslobodio pritiska zakazan je za utorak ujutro, saopštava Karter centar, dodajući da se on "udobno odmara" i da je njegova supruga Rozalin, 92, uz njega.

Karter, demokrata, bio je 39. predsednik Sjedinjenih Država u jednom mandatu od 1977. do 1981. U pokušaju da bude reizabran, porazio ga je republikanac Ronald Regan na izborima 1980.

Karter, koji je dobio Nobelovu nagradu 2002. za svoj humanitarni rad, živi duže nakon napuštanja Bele kuće od bilo kog bivšeg predsednika u istoriji SAD.

XS
SM
MD
LG