Linkovi

Preminuo legendarni džez muzičar Čik Korija


Foto: ARHIVA. Čik Korija nastupa na 62. dodeli Gremija u Los Anđelesu, 26. januara 2020.
Foto: ARHIVA. Čik Korija nastupa na 62. dodeli Gremija u Los Anđelesu, 26. januara 2020.

Čik Korija, slavni džez pijanista koji je u karijeri osvojio neverovatna 23 Gremija, pomerio granice žanra i sarađivao sa legendama kao što su Majls Dejvis i Herbi Henkok, preminuo je na Floridi. Imao je 79 godina.

Korija je preminuo u utorak od retke vrste raka, objavio je njegov tim na njegovom vebsajtu. Vest o smrti muzičara potvrdio je njegov menadžer za marketing i vebsajt, Den Mjuz.

Na svojoj Fejsbuk stranici, Korija je ostavio poruku fanovima: "Želim da se zahvalim svima koji su pomogli da plamen muzike nastavi da žarko gori. Nadam se da će oni koji imaju bilo kakvu želju da sviraju, pišu, nastupaju - da to urade. Ako ne zbog sebe, onda zbog svih nas. Ne samo zato što je svetu potrebno još umetnika, jednostavno je - mnogo zabavno."

Korija, koji je tokom karijere objavio na desetine albuma, 1968. godine je zamenio Herbija Henkoka u grupi Majlsa Dejvisa, svirajući na legendarnim albumima "In a Silent Way" i "Bitches Brew."

ARHIVA - Čik Korija sa svojim nagradama na 49. dodeli Gremija 11. februara 2007. u Los Anđelesu.
ARHIVA - Čik Korija sa svojim nagradama na 49. dodeli Gremija 11. februara 2007. u Los Anđelesu.

Formirao je sopstvenu avangardnu grupu Circle, a zatim i bend Return to Forever. Radio je na brojnim drugim projektima, uključujući duete sa Henkokom i vibrafonistom Gerijem Bartonom. Snimao je i izvodio klasičnu muziku, standarde, originalne solo numere, latino džez i omaže velikim džez pijanistima.

2006. je proglašen za majstora Nacionalne zadužbine džez umetnika. Bio je član Sajentološke crkve i živeo u Klirvoteru u Floridi.

Prošle godine, Korija je objavio dvostruki album "Plays", snimljen na različitima koncertima. Na njemu su pesme koje je snimao pre više decenija, kao i kompozicije Mocarta, Telonijusa Manka i Stivija Vondera.

Korija je umetnik sa najviše džez Gremija u 63 godina dugoj istoriji nagrada a mogao bi i da dobije posthumne Gremije na ceremoniji 14. marta, gde je nominovan za najbolji improvizovani džez solo za "All Blues" i najbolji džez instrumental album za "Trilogy 2".

Čik Korija je rođen u Masačusetsu i sa četiri godine je počeo da svira klavir. Međutim, prezirao je formalno obrazovanje i napustio je i Univerzitet Kolumbija i slavnu školu Džulijard.

Za vreme svojih samostalnih koncerata, voleo je da poziva volontere na binu, da ih posadi blizu svog klavira i stvara spontane, potpuno subjektivne poeme o toj osobi.

"To počinje kao igra - da pokušam da nešto što vidim opišem kroz muziku", izjavio je za AP. "Dok sviram, pogledam ih nekoliko puta kao što bi uradio slikar. Pokušam da vidim, dok sviram, da li im se dopada to što sviram, da li misle da je to stvarno njihov portret? I obično - misle."

Među porukama na Tviteru, slavnom muzičaru je počast odala bubnjarka Šila E. "Ovaj čovek mi je promenio život svojom muzikom i imala sam priliku da sviram mnogo puta sa njim, imala tu sreću da mi bude kao porodica. Čik, nedostaješ nam, tvoja muzika i blještavo svetlo će zauvek živeti."

Krajem prošle godine Korija je dobio dve narudžbine - da komponuje za koncert trombonskih instrumenata Njujorške filharmonije i za koncert perkusionista Filadelfijskog orkestra. "Zainteresujem se za nešto i onda sledim to interesovanje. I tako nastaje moja muzika", rekao je tada. "Uvek sam sledio svoja interesovanja. To je bio uspešan način života."

Takođe se bavio predavanjem muzike preko interneta, i formirao Akademiju ČIka Korije, da bi iznosio svoja gledišta o muzici, delio mišljenja drugih, odgovarao na pitanja i ćaskao sa gostima. Govorio je da se nada da će njegovi studenti istraživati slobodu izražavanja i "misliti svojom glavom."

"Da li svi treba da vole ono što ja volim? Ne. To pokreće svet - što svi imamo različite ukuse i stvari koje nam se dopadaju", izjavio je za Asosijeted pres. "Okupljamo se i sarađujemo."

Korija je za sobom ostavio suprugu Gejl Morgan i sina Tadeusa.

.

XS
SM
MD
LG