Linkovi

Preminuo Džordž Vojinović


Bivši republikanski senator Džordž Vojinović iznenada je preminuo je u svojoj kući u Klivlendu u 80. godini života.

Njegova supruga Dženet potvrdila je da je umereni republikanski zakonodavac umro u snu, dva dana pošto je održao javni govor u Gradskoj skupštini Klivlenda, povodom 25. godišnjice nezavisnosti Slovenije.

Vojinović, čiji otac je bio Srbin, a majka Slovenka, trebalo je da bude jedan od republikanskih delegata na Nacionalnoj konvenciji sledećeg meseca u Klivlendu.

Tokom 12 godina, koliko je služio u Senatu, Vojnović se često nije slagao sa konzervativnim republikancima. Vrlo rano se zalagao za pomoć autoindustriji, koja zapošljava hiljade radnika u Ohaju, a bio je i jedan od retkih republikanaca, koji su tokom Bušove administracije predlagali podizanje poreza da bi se obezbedila sredstva za rat u Iraku i pomoć ugroženima od naleta uragana.

Pored službe u Senatu, Vojnović je bio i gradonačelnik Klivelnda, a u dva mandata i guverner Ohaja. Aktuelni guverner te države, Džon Kejsik nazvao ga je "ujediniteljem koji razmišljao originalno i kreativno, koji nikad nije odustajao i koji je vredno radio na idejama u koje je verovao, sve do kraja svog života".

XS
SM
MD
LG