Linkovi

Vojnovič: Džon Mekejn shvata da je važno da Srbija uspe i da udje u Evropsku uniju


Kolega Braca Djordjević zamolio je uticajnog republikanskog senatora iz Ohaja Džordža Vojnoviča da prokomentariše zbivanja na republikanskoj konvenciji u Sent Polu i odnose SAD sa Srbijom. Prvo pitanje senatoru Vojnoviču odnosilo se na njegovu ocenu govora potpredsedničke kandidatkinje republikanske stranke, guvernerke Aljaske Sare Pejlin.

Senator Vojnovič: Mislim da ona daje značajnu dimenziju našem timu. Ona je autentična osoba i iskusila je probleme sa kojima se suočava najveći broj Amerikanaca. Ona je reformator - neko ko je živeo u lokalnoj zajednici i odlučio da izmeni stvari i da se zatim suprotstavi I dotadašnjem guverneru. Koliko znam, ona je pri tom bila i izuzetno uspešna, i ja i bilo ko ko se bavi politikom voleli bismo da imamo podršku od 80 odsto gradjana. Mislim da će ona značajno uvećati podršku našem timu - Amerikancii zaista žele da se poistovete sa nekim u Beloj kući. Mislim da su Džon Mekejn i Sara Pejlin veoma slični i bliski - oboje su reformatori i shvataju da morate da zatražite podršku običnih gradjana – da radite zajedno sa njima da biste nešto postigli. To važi i za Srbiju - morate da radite zajednički sa ljudima da biste postigli stvari, a isto važi i za nas ovde u Americi. Inače, hteo bih da vas podsetim da Nacionalna garda moje države - Ohaja saradjuje sa Srbijom na modernizaciji njenih oružanih snaga. Meni je veoma stalo da vašeg regiona koji sam do sada posetio 12 puta Obilazio sam i Srbiju i srpske zajdenice na Kosovu i ponovo ću ih posetiti da bih se uverio da dobijaju pažnju koju zaslužuju.

Glas Amerike: Ukoliko Džon Mekejn i Sara Pejlin pobede na izborima - šta će to značiti za politiku SAD prema Srbiji i odnose dve zemlje.

Senator Vojnovič: Mislim da će Amerika biti snažnija vojno i ekonomski i da je to značajno za Srbiju kao i za sve druge zemlje. Mislim da Džon Mekejn ima izuzetno iskustvo i da shvata probleme jugoistočne Evrope kao i Evrope u celini. Kao i ja, on shvata da je važno da Srbija uspe i da zajedno sa drugim zemljama u regionu udje u Evropsku uniju kako bi ceo region dostigao evropski nivo razvoja. Želeo bih da sve zemlje regiona takodje udju u NATO kako niko sa strane ne bi mogao da im nametne kontrolu.

Glas Amerike: Šta mislite o pitanju Kosova?

Senator Vojnovič: Znam da mnogi nisu zadovoljni, a ni ja nisam preterano zadovoljan. Ali moramo da prihvatimo realnost na terenu. Potrebno je da vlada Kosova preduzme sve što može kako bi svi gradjani učestvovali u političkom procesu, kako bi svi bili zastupljeni u vladi, kako bi se čuo njihov glas. Želim da svi u Srbiji znaju da preduzimam sve što mogu kako bi se na Kosovu obezbedila zaštita ljudskih prava, što je deo Ahtisarijevog plana. Pratim i slučaj manastira Dečani. U vezi sam sa protosindjelom Savom i vladikom Teodosijem i pratim situaciju sa sporom oko manastirskog zemljišta. Koliko shvatam vlada želi da im izadje u susret, ali im lokalne vlasti prave probleme. Svakako, pratim razvoj dogadjaja u regionu i kada Džon Mekejn postane predsednik obaveštavaću redovno njega, njegovog državnog sekretara i druge članove administracije i podsećati ih koliko je važno da ovaj region bude stabilan i miran.

XS
SM
MD
LG