Linkovi

Preminuo Bob Dol, bivši senatski lider i predsednički kandidat


Bivši republikanski predsedinčki kandidat, senator Bob Dol na otvaranju Republikanske nacionalne konvencije u Klivlendu, 18. jula 2016. (Foto AP/Kerolajn Kester)
Bivši republikanski predsedinčki kandidat, senator Bob Dol na otvaranju Republikanske nacionalne konvencije u Klivlendu, 18. jula 2016. (Foto AP/Kerolajn Kester)

Bob Dol, senatski lider iz Kanzasa i republikanski predsednički kandidat teško ranjen u Drugom svetskom ratu i simbol generacije veterana tog rata, preminuo je u snu, u nedelju ujutru, saopštila je na društvenim mrežama njegova supruga Elizabet Dol. Imao je 98 godina.

"Amerika je izgubila jednog od svojih heroja, naša porodica je izgubila svoju stenu", saopštila je Dolova porodica. "Bio je oličenje integriteta, humora, saosećajnosti i neumorne radne etike. Bio je moćan glas pragmatičnog konzervativizma."

“Bob je bio američki državnik kao malo ko u našoj istoriji. Bio je ratni heroj i među najvećima iz "najveće generacije". Meni je takođe bio prijatelj na koga sam mogao da se oslanjam za pouzdani savet ili duhovitu opasku u pravom trenutku da smiri nervozu. Nedostajeće mi moj prijatelj, ali sam zahvalan za vreme koje smo proveli zajedno i za prijateljstvo sa porodicom Dol. Imao je nepogrešivo osećanje integriteta i časti. Njegovo poštenje, dostojanstvo, humor i patriotizam treba da budu inspiracija našoj zemlji", saopštio je predsednik Džo Bajden.

Dol je u februaru ove godine objavio da mu je otkriven četvrti stadijum raka pluća. Tokom svoje 36-godišnje karijere na Kapitol hilu, Bob Dol je postao jedan od najuticajnijih zakonodavaca i stranačkih lidera u Senatu. Imao je talenat za kompromis i čuveni smisao za humor, često na sopstveni račun, ali nije oklevao da ga uperi i na druge.

Pisao je zakone o poreskoj politici, spoljnoj politici, farmama i programima ishrane kao i pravima osoba sa invaliditetom, a zaslužan je i za to što je zaštita od diskriminacije u zapošljavanju obrazovanju i javnim službama postala deo zakona kada je usvojen Zakon o Amerikancima sa invaliditetom.

Današnje vladine kancelarije i nacionalni parkovi pristupačni za osobe za hendikepom, rampe na trotoarima i tumači za jezik gluvonemih prisutni na zvaničnnim lokalnim skupvoima su samo neki od vidljivih znakova njegovog nasleđa, kao i rada zakonodavaca koje je okupio pre 30 godina da bi se usvojio taj važni zakon o građanskim pravima.

ARHIVA - Republikanski predsednički kandidat Bob Dol i njegova supruga Elizabet na predizbornom skupu u centru Finiksa u Arizoni, 25. oktobra 1996.
ARHIVA - Republikanski predsednički kandidat Bob Dol i njegova supruga Elizabet na predizbornom skupu u centru Finiksa u Arizoni, 25. oktobra 1996.

Dol je kasnije godine karijere posvetio statusu ranjenih veterana i njihovih palih saboraca na Arlingtonskom nacionalnom groblju, kao i sećanju na generaciju veterana Drugog svetskog rata, koja polako nestaje.

Hiljade starih vojnika okupile su se na Nacionalnom travnjaku 2004. godine, na otvaranju spomenika borcima Drugog svetskog rata - skupu koji je Dol nazvao "našim poslednjim ponovnim okupljanjem." On je bio je jedan od pokretača podizanja tog spomenika.

“Sve nas je manje", rekao je tada. "Ali, ako se okupljamo u sutonu života, on je svetao znanja da smo ostali verni svojim saborcima."

Dol je veći deo života proveo u američkoj prestonici, u centru moći, čak i posle odlaska u penziju. Sve vreme je živeo u slavnom kompleksu Votergejt. Kada je napustio politiku i pridružio se pravničkoj firmi koju su činile istaknute demokrate, šalio se da dovodi svog psa na posao da bi imao još nekog republikanca da priča s njim.

Tri puta je pokušao da postane predsednik. Poslednji put 1996. godine, kada je osvojio republikansku nominaciju ali je predsednik Bil Klinton tada ponovo izabran. Borio se za predsedničku nominaciju svoje stranke 1980. i 1988. a 1976. bio potpredsednički kandidat republikanske stranke zajedno sa predsednikom Džeraldom Fordom - kada su izgubili izbore.

1990. kao senator Bob Dol je posetio Kosovo prvi put, a vlada Kosova ističe da je to bila prekretnica za "slobodu Kosova", jer je međunarodnoj zajednici skrenuo pažnju na kršenja ljudskih prava u tadašnjoj pokrajini Srbije. Jedna ulica u Prištini nosi Dolovo ime.

Tokom cele karijere, Bob Dol je nosio sa sobom ožiljke rata. Za vreme napada na nemačke položaje u severnoj Italiji 1945. godine, pogođen je šrapnelom koji mu je smrskao dva kičmena pršljena posle čega je ostao paralizovan u rukama i nogama. Mladi vođa puka američke vojske proveo je tri godine oporavljajući se u bolnici i nikada nije povratio upotrebu desne ruke. Da bi izbegao neprijatnost onih koji su pokušali da se rukuju sa njim desnom rukom, uvek je držao olovku u toj ruci a pružao levu.

Dol je znao da bude nemilosrdan prema svojim rivalima, bilo demokratama ili republikancima. Kada ga je Džordž Buš stariji porazio 1988. na primarnim republikanskim izborima u Nju Hempširu, Dol je oštro poručio: "Prestanite da lažete o mojoj biografiji". Ako to deluje veoma blago u odnosu na teške uvrede u današnjoj političkoj areni, u to vreme je to bilo šokantno.

Međutim kada je Buš preminuo u decembru 2018, stara rivalstva su zaboravljena kada se Dol pojavio pred Bušovim sandukom u Rotundi Kapitola. Jedan pomoćnik ga je podigao iz kolica, bolesni, tužni Dol se polako uspravio i salutirao nekadašnjem političkom protivniku.

U potpredsedničkij debati dve decenije ranije sa Volterom Mondejlom, Dol je sve američke ratove tog veka nazvao "ratovima demokrata." Mondejl je odgovorio da je Dol upravo "opravdao svoju reputaciju čoveka koji obavlja prljave poslove."

Dol je prvo demantovao ono što je upravo rekao na toj javnoj pozorninci, a zatim ustuknuo i priznao da je "otišao predaleko".

Duboko je verovao u Senat kao instituciju i imao poštovanje pa čak i simpatije mnogih demokrata. Samo nekoliko dana pošto je Dol objavio svoju dijagnozu raka, predsednik Džo Bajden ga je posetio u njegovoj kući da mu poželi dobro. Bela kuća je saopštila da su bili dobri prijatelji od vremena kada su zajedno služili u Senatu.

2016. Dol je prvo podržao bivšeg guvernera Floride Džeba Buša za predsedničku nominaciju republikanaca. Kasnije se "otkravio" prema Donaldu Trampu i na kraju podržao njegovu kandidaturu. Ali šest nedelja posle izbora 2020. na kojima Tramp nije priznao poraz, i iznosio neosnovane tvrdnje o krađi glasova, Dol je izjavio za Kanzas Siti Star: "Izbori su završeni. To je gorka pilula za Trampa ali je činjenica da je izgubio."

Povodom Dolove smrti, bivši predsednik Tramp poručio je da je Bob Dol bio "američki ratni heroj i pravi patriota. Služio je na čast državi Kanzas a Republikanska stranka je bila jača zbog njegove službe."

U septembru 2017. Kongres je glasao da se Dolu dodeli najviša nagrada za doprinos naciji, Kongresna zlatna medalja.

"Kada razmišljam o najvećoj generaciji, mislim na senatora Boba Dola - čoveka koji je posvetio život služeći našoj zemlji. Počivaj u miru, prijatelju", napisao je na Tviteru senator Mit Romni.

Vođa republikanaca u Senatu Mič Mekonel hvalio je Dola kao "pravog američkog heroja." "Bez obzira na politička uverenja, svako ko je video Boba Dola na delu morao je da se divi njegovom karakteru i dubokom patriotizmu".

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi naredila je da se zastave na Kapitolu spuste na pola koplja zbog smrti Boba Dola.

XS
SM
MD
LG