Linkovi

Obeležen rođendan senatora Boba Dola na Kosovu


Senator Bob Dol tokom dodele priznanja - dodele Zlatne kongresne medalje u vašingtonskom Kapitolu, arhivska fotografija (Foto: ReutersREUTERS/Carlos Barria)

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet, obeležili su u Prištini rođendan američkog senatora Boba Dola. Pokrenut je i projekat za igradnju biste ovog senatora u ulici koja u Prištini nosi njegovo ime. Bistu senatoru Bobu Dolu napraviće poznati umetnik Ljuan Malići.

"Pravo je vreme da čestitamo našem prijatelju rođendan. Ja samo pomažem, inicijativa je došla od građana i biznismena iz Američke privredne komore na Kosovu da pokrenu projekat za bistu senatoru Bobu Dolu", rekao je Ramuš Haradinaj.

Pravo je vreme da čestitamo našem prijatelju rođendan: Ramuš Haradinaj, arhivska fotografija
Pravo je vreme da čestitamo našem prijatelju rođendan: Ramuš Haradinaj, arhivska fotografija

Senator Bob Dol obratio se prisutnima kratkom video porukom, zahvalivši se Kosovu. On je naveo da se nada da će ga zdravlje dobro služiti kako bi uskoro posetio Prištinu.

Haradinaj je kazao da je poseta sentora Boba Dola Kosovu, pre 29 godina, bila jedna od glavnih prekretnica za Kosovo.

"On je 1990. godine bio među prvom međunarodnom delegacijom koja je boravila u hotelu ,,Grand'' na sastanku sa istorijskim predsednikom Ibrahimom Rugovom. Oduševljeni smo što se danas obraćamo senatoru Bobu Dolu. Takođe se zahvaljujem predsedniku Donaldu Trmpu za brigu o Kosovu i želim da naše prijateljstvo sa Amerikom bude večno. Bog blagoslovio Kosovo, Bog blagoslovio Ameriku", rekao je Haradinaj tokom svog govora.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet. On je istakao da prijateljstvo između SAD i Kosova ne zavisi od političkih stranaka ili pojedinca.

"Moja supruga i ja smo počastvovani što smo svedoci ovog poštovanja. Ambasador Bob Dol se takođe ponosi time. Bob Dol je oduvek bio pokretač slobode širom sveta, tako da me ne čudi što je on podržao Kosovo. Naše vlade ne mogu uvek da se dogovore o politici, ali u isto vreme smo videli da politički odnosi između Kosova i Amerike ne zavise od partije ili pojedinca'', rekao je Filip Kosnet.

Bob Dol je oduvek bio pokretač slobode širom sveta, tako da me ne čudi što je on podržao Kosovo: Filip Kosnet, arhivska fotografija
Bob Dol je oduvek bio pokretač slobode širom sveta, tako da me ne čudi što je on podržao Kosovo: Filip Kosnet, arhivska fotografija

Uprkos tome što tokom događaja nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik, iako je po kosovskom Ustavu to jedan od službenih jezika, čula se i poneka reč na srpskom.

Ramuš Haradinaj je prisutne podravio i sa "Dobar dan", dok im je američki ambasador sa "Hvala" iskazao zahvalnost.

Uprkos insistiranju novinara Ramuš Haradinaj, koji je pre tri dana podneo ostavku na funkciju premijera Kosova, odbio je da odgovora na njihova pitanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG