Linkovi

Bajden: Veterani su kičma Amerike


Predsednik Džo Bajden polaže venac kod grobnice neznanom vojniku u Arlingtonu, 11. novembra 2021.
Predsednik Džo Bajden polaže venac kod grobnice neznanom vojniku u Arlingtonu, 11. novembra 2021.

U SAD proslavlja se Dan veterana, u čast svih onih koji su služili u američkoj vojsci. Praznik se obeležava ceremonijama i paradama širom zemlje.

Predsednik Džo Bajden je, u pratnji sekretara za pitanja veterana Denisa Mekdonoa, položio venac na Arlingtonskom groblju u blizini Vašingtona.

"Manje od jednog procenta Amerikanaca trenutno služi u našoj vojsci, i dok nikada ne možemo da potpuno odužimo naš dug ovim herojima, naša je sveta obaveza da ih podržavamo i vodimo računa o njima", poručio je predsednik, koji je veterane nazvao "kičmom Amerike."

Ove godine se obeležava i stota godišnjica podizanja Grobnice neznanom vojniku na Arlingtonskom nacionalnom groblju ispred Vašingtona, spomenika koji je podignut u čast vojnika koji su služili u Prvom i Drugom svetskom ratu i Korejskom ratu, a čiji posmrtni ostaci nikada nisu identifikovani ili nađeni. Arlingtonsko groblje je prvi put u skoro 100 godina otvorilo spomenik za javnost, kako bi građani mogli da polože cveće.

Ovaj nacionalni praznik je prvi put obeležen 1926. godine kao Dan primirja, slaveći predaju Nemačke u Prvom svetskom ratu 11. novembra 1918.

Kongres je ime praznika promenio u Dan veteran 1954. a počast se sada odaje svim veteranima američke vojske, a ne samo onima koji su se borili u ratu. U maju Amerikanci obeležavaju Dan sećanja, koji je posvećen onima koji su izgubili život tokom vojne službe.

U SAD ima oko 18 miliona veterana, prema podacima iz popisa stanovništva.

XS
SM
MD
LG