Linkovi

Amerikanci odaju poštu Džordžu Bušu starijem


Kovčeg s telom bivšeg predsednika SAD Džordža Buša starijeg izložen u zgradi Kongresa u Vašingtonu tokom državne sahrane (Foto: Reuters)

Amerikanci odaju poštu bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu starijem, čije posmrtni ostaci su izloženi u rotundi zgrade američkog Kongresa od ponedeljka veče.

Pored kovčega su u ponedeljak prošli i predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija, koji bi u utorak trebalo da izraze saučešće porodici Buš u državnoj rezidenciji, poznatoj kao Blair house, preko puta Bele kuće.

"Radujem se današnjem sastanku sa divnom porodicom Buš. Bivša prva dama posetiće Belu kuću jutros gde će joj Melanija pokazati božićne ukrase. Elegancija i preciznost prethodna dva dana su bili izuzetni", tvitovao je Tramp koji je u prošlosti često kritikovao porodicu Buš, koja tradicionalno zastupa umereno krilo Republikanske stranke.

Zgrada Kongresa otvorena je za visoke zvanice i javnost do srede ujutro, a svim posetiocima dozvoljeno je da prođu pored kovčega Džordža Buša starijeg, koji je preminuo u svojoj kući u Teksasu, u petak kasno uveče, u 95. godini života, posle nekoliko godina u kojima je imao razne zdravstvene sprobleme.

Na stadionu u Atlanti, pred NFL utakmicu domaćih Falkonsa i gostujućih Baltimor Rejvensa ukazana je počast bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu starijem.
Na stadionu u Atlanti, pred NFL utakmicu domaćih Falkonsa i gostujućih Baltimor Rejvensa ukazana je počast bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu starijem.

Za Buša, koji je služio samo jedan mandat u Beloj kući, od 1989. do 1993. godine, u sredu će biti organizovana državna sahrana u Nacionlanoj katedrali u Vašingtonu, posle koje će u četvrtak biti sahranjen u svojoj predsedničkoj biblioteci u Teksasu. Sahrani će prisustvovati i aktuelni predsednik.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis hvalio je bivšeg predsednika zbog toga što je služio zemlji, uključujući i učešće u Drugom svetskom ratu.

"Kao mladić, dokazao je hrabrost u najtežim situacijama. A onda je do kraja života bio isti kao javni radnik, posvećen svima nama", rekao je Matis u Pentagonu, u ponedeljak.

Politički analitičar Leri Sabato, profesor Univerziteta Virdžinija smatra da je Bušova zaostavština kao jednog od 45 američkih predsednika dobila na značaju u četvrt veka od kada je napustio položaj.

"Prilično je jasno da kada se ljudi osvrnu, i priset Bušovog mandata, da on deluje znatno bolje nego što je izgledao kada se završio", kaže Sabato.

"Buš je naravno izgubio kada je pokušao da osvoji drugi mandat i mnogi su u to vreme smatrali da kao predsedik nije uspeo, zbog recesije koja je bila u vreme dok je on bio predsednik".

"Međutim, sada, mislim da u retrospektivi možemo da sagledamo da je bio prilično uspešan", dodaje Sabato.

Posebno kada je reč o spoljnoj politici, jer je uspeo da oblikuje zapadni odgovor na raspad Sovjetskog Saveza i ujedinjenje Nemačke. Takođe je uspešno predvodio SAD u vojnoj pobedi nad iračkim diktatorom Sadamom Huseinom, koji je izvršio invaziju na Kuvajt.

Bivši američki predsednik Džordž Buš stariji na ceremoniji otvaranja bašte u čast svoje supruge, 29. septembra 2011. u Kenebankportu, u državi Mejn.
Bivši američki predsednik Džordž Buš stariji na ceremoniji otvaranja bašte u čast svoje supruge, 29. septembra 2011. u Kenebankportu, u državi Mejn.

Štaviše, kako za Glas Amrike kaže Leri Sabato, Bušu u prilog ide i poređenje sa Trampovim ponašanjem, skoro na polovini prvog mandata aktuelnog američkog predsednika.

"Iskreno, u jednom trenutku američke istorije, ne bi bilo ništa izuzetno da imate predsednika koji poštuje i ceni norme američkog sistema i instituciju predsednika, ko je ljubazan, blag prema ljudima i ko je iznad sitnih svađa. Ali, stvari su se promenile, prvenstveno u poslednje dve godine i razlike između Džordža Buša starijeg i aktuelnog predsednika ne mogu biti veće".

Kovčeg sa telom bivšeg američkog predsednika Džordža Buša starijeg nose vojnici u Hjustonu, u državi Teksas.
Kovčeg sa telom bivšeg američkog predsednika Džordža Buša starijeg nose vojnici u Hjustonu, u državi Teksas.

Džejms Bejker, bivši državni sekretar u administraciji Džordža Buša starijeg i njegov prijatelj poslednjih 60 godina, u nedleju je za kablovsku TV mrežu Si En En (CNN) rekao da smatra Buša "najboljom i najpažljivijom osobom koju je ikad poznavao"

Bejker je rekao da se Bušov kvalitet života znatno pogoršao u poslednjih nekoliko meseci , ali da je pred kraj života mogao telefonom da razgovara sa svojom odraslom decom, uključujući i Džordža Buša mlađeg, takože bivšeg predsednika SAD.

Bejker je rekao da su poslednje reči starijeg Buša bile "Volim i ja tebe", izgovorene u razgovoru sa mlađim Bušem, 43. predsednikom SAD.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders saopštila je u subotu da je sreda proglašena nacionalnim danom žalosti, i da su sve zastave u kompleksu Bele kuće već spuštene na pola koplja.

Njujorška berza takođe je saopštila da će biti zatvoprena u sredu, baš kao i federalna vlada.

Novinari Glasa Amerike Viktor Bejti i Karla Bab učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG