Linkovi

Preminuo bivši lider liberalnog krila Vrhovnog suda SAD


Džon Pol Stivens, bivši sudija američkog Vrhovnog suda

Penzionisani sudija američkog Vrhovnog suda Džon Pol Stivens, koji je izabran da služi kao konzervativac, a vremenom postao jedan od najglasnijih liberalnih članova u tom telu, preminuo je u 100. godini života u bolnici u Fort Loderdejlu na Floridi, dan pošto je doživeo moždani udar.

Kada se povukao, 2010. godine, Stivens je sa 90 godina bio drugi po starosti, ali i stažu u istoriji Vrhovnog suda.

Konzervativni Stivens, koga je nominovao republikanski predsednik Džerald Ford, postepeno se pretvorio u lidera liberalnog krila, glasajući za pravo na abortus, prava gej zajednice, protiv smrtne kazne i za takozvanu "afirmativnu akciju", čiji je cilj da se pomogne Afroamerikancima i drugim žrtvama diskriminacije da obezbede dobra radna mesta.

Stivens je jednom rekao da su mu se stavovi menjali kako su godine prolazile, jer je učio radeći. Nastavio je da bude liberalan i posle povlačenja iz suda, pozivajući na ukidanje Drugog amandmana, koji štiti pravo na posedovanje oružja.

Bela kuća je objavila saopštenje u kojem su predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp izrazili saučešće povodom Stivensove smrti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG