Linkovi

Dva filma u čast života i nasleđa Rut Bejder Ginsberg


Sudija Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg stiže u Kongres za poslednji govor o stanju Unije predsednika Baraka Obame, u januaru 2016. godine (Foto: Reuters)

Dok se sudija Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg oporavlja od operacije u vezi sa rakom pluća, koji joj je otkriven u ranoj fazi, dva nova filma odaju počast njenom životu i brojnim dostignućima.

Film "On The Basis of Sex" odnosno “Na osnovu pola” prati izazove s kojima se sudija Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg suočavala u svetu muškaraca, počev od svoje prve godine studija prava na Harvardu 1954. godine.

Film takođe analizira i njen privatni život, ulogu majke i supruge. U jednom periodu izdržavala je svog bolesnog muža, koji je patio od raka testisa, tako što je pohađala i svoja i njegova predavanja na Harvardu.

Dva filma u čast života i nasleđa Rut Bejder Ginsberg
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Danijel Stiplmen, scenarista filma i sestrić sudije Ginsberg, kaže za Glas Amerike da je pored neospornih pravnih sposobnosti i uspeha u borbi za prava žena, želeo da podeli svoje iskustvo iz prve ruke o partnerstvu zasnovanom na jednakosti sudije Ginsberg i njenog supruga, poznatog poreskog advokata Martina Ginsberga.

"Mojoj ženi i meni su tetka Rut i teča Marti uvek bili primer kako brak treba da izgleda. Oni su zajedno odgajali decu, obezbeđivali hranu za porodicu i vodili domaćinstvo, a mi smo znali da želimo da radimo tako isto".

Martina Ginsberga igra Armi Hemer.

"Mislim da je sjajno za žene da vide film o ženi koja je promenila svet, a da nije imala super moći".

Felisiti Džons tumači sudiju Ginsberg, ulogu, koju u najmanju ruku smatra - izazovom.

"Bilo je stresno! Nikad ne ulazite olako u to, tako da je bilo važno da se pretvorim u nju i ispričam njenu priču na pravi način".

Notorius R.B.G."

Dokumentarni film "RBG" je hronika života sudije Ginsberg, od rođenja u porodici jevrejskih imigranata u Bruklinu, do borbe i pravnih trijumfa za jednakost polova pred Vrhovnim sudom. Sve to je dovelo do toga da ju je predsednik Klinton 1993. godine nominovao za sudiju Vrhovnog suda, posle čega je postala ikona pop kulture. Razne publikacije i vebsajtovi prozvali su je "Notorius R.B.G.", što je aluzija na čuvenog repera “Nortorius B.I.G.”

"Imam 84 godine I sve žele da se slikaju sa mnom", rekla je jednom prilikom.

Su Kesidi, iz kompanije za prodizvodnju čokolade “Čuket”, posvetila joj je jednu bombonjeru u sklopu linije “Fenomenalne žene”.

"Ona ima svoju bombonjeru i skoro stalno je rasprodata. Prodaje se neverovatno dobro".

Godinu posle smrti svog muža, sudija Rut Bejder Ginsberg je razgovarala sa novinarkom Glasa Amerike Džuli Tabo o svom nasleđu.

"Nadam se da ću biti upamćena kao neko ko voli zakon, voli svoju zemlju, voli ljude, ceni dostojanstvo svakog pojedinca i radi najvrednije što može, sa onim sa čime je obdarena, da učini svet malo boljim nego što je bio kada sam ja došla na njega".

Sudija Ginsberg pohvalno se izrazila o oba filma. Rediteljka ostvarenja “Na osnovu pola” Mimi Leder kaže da joj je Ginsberg davala savete i proveravala činjenice u filmu.

"Videla je film, zagrlila me i poljubila. Sama ta stvar je bila neverovatna. Mislim da će žene biti inspirisane, ne samo u ovoj zemlji, već širom sveta, nasleđem Rut Bejder Ginsberg, a to je njena borba za jednakost, inkluziju i borba protiv nepravde".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG