Linkovi

Senatori reaguju na izveštaj FBI, Kavano na korak od Vrhovnog suda


Glas senatorke iz Mejna, Suzan Kolins, biće jedan od presudnih za potvrdu Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda.
Glas senatorke iz Mejna, Suzan Kolins, biće jedan od presudnih za potvrdu Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda.

FBI je predao Senatu izveštaj o svojoj istrazi navoda o seksualnom napadu koji je počinio Bret Kavano, kandidat predsednika Trampa za Vrhovni sud. Dok se demokrate tome protive, senatski republikanci rešeni su da uskoro stave na glasanje potvrdu Kavanoove nominacije. Senatorima dužnost nalaže da ne otkrivaju detalje o izveštaju FBI-ja a bila im je dostupna samo jedna kopija da je pročitaju iza zatovrenih vrata. Međutim, brojni republikanci rekli su novinarima da nisu videli ništa što potvrdilo optužbe protiv Kavanoa.

Stotinu američkih senatora tokom dana je silazilo u specijalnu salu u podrumu Senata, koja se obično koristi za poverljive brifinge u domenu nacionalne bezbednosti, da bi u grupama pregledali izveštaj FBI-ja o Bretu Kavanou.

Lider senatske većine Mič Mekonel.
Lider senatske većine Mič Mekonel.

“Sedma i najnovija istraga FBI-ja nije potvrdila nijednu od novih optužbi”, izjavio je Mič Mekonel, lider senatske većine.

Sve oči su uprte u malu grupu ključnih senatora.

“Još nisam odlučio, najiskrenije”, kazao je novinarima Džo Menčin, senator iz Zapadne Virdžinije.

U izveštaju se nalaze sažeti pregledi razgovora sa očevicima u istrazi navodnih seksualnih prestupa sudije Kavanoa pre više decenija. Međutim, sam Kavano i žena koja ga je prva optužila, doktor Kristin Blazi Ford nisu bili ispitani.

Advokati Blazi Tord saopštili su da su duboko razočarani što oni koji su usmeravali istragu FBI-ja nisu bili zainteresovani za istinu.

Dajen Fajnstajn, demokratska senatorka
Dajen Fajnstajn, demokratska senatorka

Kavano je u više navrata demantovao sve optužbe. Demokrate, kao što je senatorka Dajen Fajnstajn, nisu zadovoljne izveštajem.

“Ovaj izveštaj je proizvod nekompletne istrage koju je, možda, ograničila Bela kuća.”

Predsednik Tramp jutros je na Tviteru poručio: “Ovo je sada sedmi put da je FBI istražio sudiju Kavanoa. Da bude i stotinu istraga, to još ne bi bilo dovoljno za demokrate koji opstruiraju process.”

Ljudi koji su poznavali Kavanoa ranih 1980-ih daju različite iskaze o njegovom karakteru i stepenu konzumiranja alkohola.

“Dosta me je iznenadilo kada je rekao da se nikad nije obeznanio od alkohola”, kazao je Džejms Rouč, cimer sudije Kavanoa na prvoj godini fakulteta.

Suzen Matan, drugarica sudije Kavanoa iz srednje škole, ima drugačije uspomene:

“On nije takav čovek, kažem vam. Da li je pio? Jeste. Da li bi otišao predaleko? Ne!”

Prema anketi koju su u sredu objavili NPR, Marist i PBS NewsHour, 47% ispitanih reklo je da ima "negativan stav" o Kavanou, nasuprot 36% koji su rekli da pozitivno gledaju na sudiju.

XS
SM
MD
LG