Linkovi

Glumac iz "Crnog pantera" - ilegalni imigrant


Glumac Bambadzan Bamba sa Tedom Densonom u TV seriji mreže NBC "The Good Place."

Holivudski glumac Bambažan Bamba, porijeklom iz zapadne Afrike, nedavno je objavio da je ilegalni imigrant i učesnik programa DACA, koji omogućava imigrantima, koji su u Sjedinjene Države došli kao djeca, da legalno žive i rade u zemlji. Novinarka Glasa Amerike Elizabet Li razgovarala je sa Bambom o njegovoj odluci da baš sada otkrije svoj imigracioni status.

Crni panter nije samo najnoviji film o superheroju iz stripova. To je i ostvarenje sna za Bambažana Bambu.

“Godinama sam želio da budem dio ovog filma”, kaže glumac.

Biti uspješan u Holivudu nije lako, ali je Bamba, uz to, živio i u strahu zbog tajne koju je otkrio tek sada. “Ja sam crni imigrant. Crnac sam, bez legalnih dokumenata. Propustio sam veliki broj šansi zato što sam dobijao scenarije i ponude iz inostranstva, ali nisam mogao da idem. Ponekad se filmovi snimaju u Kanadi, a ja čak ne mogu ni da idem na audiciju”.

Glumac iz Obale Slonovače učesnik je programa “Odložena akcija za pridošle u djetinjstvu” skraćeno DACA. To znači da može legalno da radi u Sjedinjenim Državama zato što je sa roditeljima došao kada je imao deset godina, tokom veoma turbulentne situacije u svojoj domovini.

“Zemlja je dugo bila podijeljena. Izbio je i građanski rat. Poginule su hiljade ljudi”.

Iako je mogao legalno da radi u Americi, otkrio je da veći dio Holivuda nije upoznat sa DACA-om. “Pitaju šta je DACA. Kada im kažem, onda me pitaju da li imam zelenu kartu, gdje mi je pasoš? Ja im kažem da ih nemam. Sve što imam je ono što vlada od mene zahtijeva da bih mogao da radim regalno”.

Odluka da objavi imigracioni status ima svoje profesionalne rizike, ali Bamba ističe da je možda gore ćutati. “Odlučio sam da podijelim svoje iskustvo kada je vlada odlučila da ukine DACA-u i znao sam da ne postoje druge opcije za mene. Ili da odem boreći se ili u strahu”.

Predsjednik Tramp je u septembru saopštio da će okončati program i zatražio od Kongresa da pronađe rešenje. I sve to nakon obećanja datog u februaru…“Riješićemo DACA-u sa saosjećanjem”.

“Gospodine predsjedniče, dali ste obećanje ‘sanjarima’. Rekli ste nam da ćete pronaći rešenje. Mi jednostavno želimo da se držite tog obećanja”, apeluje Bamba.

Podnijeta je i peticija, kojom se od Holivuda traži da podrži ilegalne imigrante kao što je Bamba. “Holivud može da uradi mnogo više zato što imamo moć da u medijima promijenimo tok rasprave”, kaže glumac.

Bamba ističe da nije objavio svoj status zbog filma Crni panter, ali smatra da će biti dodatni bonus ako to ostvarenje pomogne da se njegova priča proširi dalje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG