Linkovi

Hju Hefner, osnivač Plejboja, preminuo u 92. godini


Osnivač časopisa Plejboj Hju Hefner, preminuo je u 92. godini života. Poznat po svojoj crvenoj svilenoj pidžami i raskalašnom životnom stilu Hefner je lično zaslužan za velike promene u izdavačkoj industriji širom sveta.

Izbor za Plejmejt Plejboj zečicu održava se proteklih 60 godina. Kada je 1950. osnovan prvi časopis Plejboj svet je bio sasvim drugačiji.

"Sa radošću se sećam samog početka. Istog dana kad sam držao prvi broj časopisa u rukama znao sam da će cela ideja zaživeti. Bukvalno sam započeo celu priču sa časopisom 1950.te, bez ikakvih finansija. Pozajmili smo nešto novca i uz pomoć dodatnih investicija nekih prijatelja imali smo dovoljno da izdamo prvi broj", kazao je Hefner.

Iz skromnih namera iznikla je čitava imperija. Plejboj je skoro četiri decenije bio najpoznatiji muški časopis, koji je Hefnera učinio bogatim i slavnim. Dovoljno slavnim da dobije zvezdu na Holivud bulevaru.

“Činjenica da će čitava ideja steći toliku popularnost i postati fenomen 60ih promenila je svet. Ko bi to mogao zamisliti?”

Na vrhu popularnost časopis je dostigao tiraž od 7 miliona pretplatnika. Hefner je proširio svoje carstvo u lanac Plejboj klubova šriom zemlje. Poslednji je zatvoren 1988. godine

Takođe, proširio je svoj uticaj širom sveta i prilagodio međunarodna izdanja svog časopisa ponašanju i moralnim odrednicama pojedinačnih regiona.

U Indoneziji to je časopis koji promoviše određeni način života, ali isključuje slike nagih žena. Nezavisno od toga da li ima duplericu ili ne nikad nisam Plejboj smatrao seksualno orijentisanim časopisom. U suprotnom, nikad ne bio toliko dugo popularan”, pričao je Hefner.

Sposobnost da unese životni stil u narativ i vizuelni izgled časopisa učinila je Hefnera herojem. Ipak, on isistira da je za njegov uspeh zaslužno to što je radio šta je želeo.

“Sledite svoje snove. Mislim da tajna idealnog života leži u sanjarenju velikih, naizgled nemogućih snova, uprkos svim pritiscima da se prilagodite i promenite. Mislim da je najbolji život onaj u kom svako nastoji da ostvari svoje snove.”

XS
SM
MD
LG