Linkovi

Han: Hitno reformisati oblast vladavine prava u Srbiji i CG


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han na konferenciji za novinare u Briselu
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han na konferenciji za novinare u Briselu

Dugo najavljivani godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama je, kada je riječ o Srbiji i Crnoj Gori, koje su najviše odmakle na tom putu, jasno naglasio da Brisel želi da vidi više napora, usmjerenih ka reformama, prije svih , onima koje će dovesti do snažnije vladavine zakona.

Posljednji godišnji izvještaj ovog sastava Evropske komisije je, zamišljen kao blago pozitivan, ukazao na problem koji je zajednički cijelom regionu: nedovoljno napora uloženih u vladavinu prava, punu reformu sudstva koje bi bilo nezavisno i sposobno da se efikasno bori protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zato i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, predstavljajući jutros izvještaj članovima spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta, kaže.

"Dok se bilježi napredak u pojedinim poljima, i Srbija i Crna Gora moraju sa većom odlučnošću da djeluju i osnaže napore u ključnim oblastima. Pod znakom hitnosti su u obje države reforme na polju vladavine zakona. To je najvažniji preduslov da idu naprijed na evropskom putu, uključujući i poglavlja pregovora o vladavini zakona, 23 i 24. Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, obje strane moraju da doprinesu stvaranju klime u kojoj će se zaključiti pravno obavezujući sporazum i u tom pogledu moraju da izbjegavaju sve akcije koje bi od druge strane mogle da budu shvaćene kao provokacije".

Ovdje je komesar Hahn ukazao da je vlast u Prištini odlukom o carinama na robu iz Srbije i BiH, u sjenu bacila napredak koji je ostvarila u refomama. "Carine moraju hitno da budu ukinute", ponovio je Han stav Brisela.

Nešto kasnije, predstavljajući godišnji izvještaj o Zapadnom Balkanu u Evropskoj komisiji, komesar Han je najavio kako će u junu pokušati da odblokira dijalog Beograda i Prištine, kako bi se " u julu nešto započelo". Na istom mjestu se i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini osvrnula na zbivanja na Kosovu u utorak.

"Vjerujem da šta se desilo juče je podsjetnik za sve nas da nama, svim nama i cijelom regionu treba puna normalizacija odnosa Beograda i PriŠtine putem pravno obavezujućeg sporazuma, Što će takodje da bude garancija da će i cijeli region da ima koristi od pimirenja, ekonomske saradnje i razvoja".

​Mogerini je upozorila da se konfrontacije i konflikti mogu javiti u svakom trenutku, zato insistira na kredibilnoj evropskoj perspektivi koja će da ohrabri saradnju i dovesti do promjena.

"U suprotnom, vidim rizik da se mračne sile prošlosti vrate i mozda izgubimo ovu istorijsku mogućnost za pomirenje, jedinstvo i ekonomski prosperitet regiona”.

Kada je o ostatku regiona riječ, apsolutni šampioni snažnog napretka su Sjeverna Makedonija i Albanija, za koje Komisija preporučuje početak pregovora o pridruženju, dok je BiH dobila uslovno zeleno svjetlo za kandidatski status, praćeno sa 14 preporuka koje bh vlasti moraju da uvaže ukoliko žele da i evropske članice podrže stav Komisije. Prije svega, da što prije formiraju vlast na federalnom i državnom nivou...

XS
SM
MD
LG