Linkovi

Premijerka Srbije u UN o Kosovu i odnosima u regionu


Premijerka Srbije Ana Brnabić obraća se učesnicima 76. Generalne skupštine UN u Njujorku, 24. septembra 2021. (Foto: Reuters/Peter Foley/Pool)
Premijerka Srbije Ana Brnabić obraća se učesnicima 76. Generalne skupštine UN u Njujorku, 24. septembra 2021. (Foto: Reuters/Peter Foley/Pool)

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je u Njujorku na 76. zasedanju generalne skupštine UN o trenutnoj situaciji na Kosovu i regionalnim odnosima, a kada je reč o globalnim pitanjima koja su bili zajedničke teme skoro svih govornika, osvrnula se na pandemiju Kovida 19 i borbu protiv klimatskih promena.

Slanje oružanih snaga Prištine na sever Kosova opisala je kao "kršenje Briselskog sporazuma" i istakla da je Srbija i dalje posvećena nalaženju mirnog rešenja.

Ana Brnabić je istakla da i devet godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma Zajednica srpskih opština, "koja je kičma Briselskog sporazuma" i dalje nije osnovana i pozvala međunarodnu zajednicu i EU da utiču na Prištinu.

Takođe je ukazala da su bezbednost i poštovanje ljudskih prava nealbanskog stanovništva na Kosovu daleko od zadovoljavajućih, i dodala da je broj napada na Srbe u stalnom porastu.

Predsednica vlade Srbije istakla je da neka hitnih i emotivnih pitanja na Balkanu na lokalnom nivou i dalje ostaju nerešena, kao i da Srbija nastoji da stvaranjem savezništava, kao što su inicijative Berlinski proces ili Otvoreni Balkan, to promeni, ali da drugi "pokušavaju da poremete te procese".

Govoreći o Kovidu 19, Brnabić je rekla da je pandemija testirala otpornost nacija, ali da je Srbija u ovoj krizi ostala jaka i uspela da očuva ekonomsku stabilnost. Navela je da je Srbija donirala više od milion doza vakcina, da je omogućila i strancima da se vakcinišu u Srbiji, ali i da je poslala vakcine za Afriku i Aziju i da će nastaviti to da radi dok pandemija ne bude prošlost.

Osvrnula se i na temu klimatskih promena i rekla da je Srbija posvećena ciljevima održivog razvoja i Pariskog sporazuma, te da je cilj da smanji 33,3 odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte u odnosu na 1990. godinu i oko 13 odsto u odnosu na 2010. godinu.

Brnabić je naglasila i da je evropski put Srbije strateško opredeljenje države i da će nastaviti da radi na reformi vladavine prava.

Susret sa generalnim sekretarom UN

Pre govora u UN, predsednica Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastali su se sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom. Brnabić je na Tviteru i Instagramu objavila da je Gutereš sastanak "počeo rečima da za UN Kosovo nije država" i da mu se zahvalila na tom stavu u ime države Srbije. Gutereš je, da podsetimo, prema saopštenju Vlade Srbije, isti stav izneo i posle susreta sa premijerkom Brnabić 2018. godine.

Predsednica Vlade Srbije je dodala da su ona i šef srpske diplomatije sa generalnim sekreatrom UN razgovarali i o Agendi o održivom razvoju i globalnoj borbi protiv pandemije, te da je istakla činjenicu da je Srbija donirala 230.000 vakcina zemljama u okruženju i više od milion doza državama širom sveta.

U saopštenju UN posle Guterešovog susreta sa premijerkom Brnabić, navedeno je da generalni sekretar ceni saradnju UN i Srbije, uključujući i podršku koja se odnosi na dostupnost vakcina protiv Kovida-19. Generalni sekretar izrazio je podršku dijalogu Beograda i Prištine i podvukao da je dijalog orijentisan ka budućnosti jedini put napred da bi se osigurali mir i bezbednost u regionu.

Premijerka Brnabić u Njujorku se sastala i sa podsekretarkom za politička pitanja u Stejt departmentu Viktorijom Nuland, i poručila da nema više smisla govoriti ni o čemu drugom osim o formiranju Zajednice srpskih opština, prenela je Radio-televizija Srbije.

Brnabić je takođe razgovarala sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom o evropskim integracijama Srbije.

Trećeg dana boravka srpske delegacije u Njujorku, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da ukupno imao 25 sastanaka, od kojih 22 sa kolegama - ministrima spoljnih poslova. Kako je saopšteno iz ministarstva spoljnih poslova Srbije, između ostalih razgovarao je sa kubanskim kolegom Rodrigezom Pariljom i zahvalio na doslednom stavu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica UN i nemešanju u unutrašnja pitanja drugih država. Selaković je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Kameruna Lženom Mbelom, koji će predvoditi delgaciju Kameruna u Beogradu na 60. godišnjici prve konferencije Pokreta nesvestanih. Šef srpske diplomatije razgovarao je i sa kolegama iz Letonije, Bahreina, Venecuele i Gane.

XS
SM
MD
LG