Linkovi

Brnabić u UN: Srbija privržena miru i kompromisu


Premijerka Srbije Ana Brnabić govori u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 27. septembar 2018.
Premijerka Srbije Ana Brnabić govori u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 27. septembar 2018.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je u četvrtak da će Srbija ostati privržena pronalaženju kompromisa "ma koliko da je dijalog sa Prištinom težak i ponekad beznadežan".

Brnabić je u govoru na 73. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku ocijenila da je kompromis neophodan da bi se obezbijedio mir i prosperitet za sve u regionu, a da je Srbija posvećena miru i da se "ponaša kao odrasla".

"Srbija će i dalje iskazivati spremnost na kompromis, što nije nimalo lako, ali joj je za to potreban partner, politički hrabar, posvećen i pouzdan", poručila je Brnabić i zatražila od međunarodne zajednice "da podrži napore koje je Srbija inicirala".

"Za napredak u dijalogu potrebna je čvrsta podrška međunarodne zajednice", ocijenila je premijerka Srbija.

Dodala je da je Srbija primijenila Briselski sporazum, potpisan prije pet godina, a da Priština nije "primijenila ni jedno slovo". Najavila je i da će Beograd insistirati na primjeni sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština, ali da će ostati "tolerantan i strljiv".

Brnabić je naglasila i da Srbija proteklih godinu dana pokušava da zatvori Pandorinu kutiju "otvorenu prije 10 godina kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost", a da su u to vrijeme pojedine zemlje požurile da priznaju Kosovo, bez obzira na međunarodno pravo i standarde i i činjenicu da je to učinjeno "samo četiri godine pošto su srpske crkve i manastiri spaljeni i opljačkani".

Brnabić je u govoru obrazlagala i strateški cilj zemlje da se priključi Evropskoj uniji, uz poruku da Srbija želi da bude dio EU jer je njena osnovna vrijednost mir.

"Nije to ni privreda, ni trgovina, niti pak veće tržište. To je mir", istakla je premijerka Srbije i ocijenila da je EU mirovni projekat i to uspješan.

"Želimo i imamo potrebu da budemo deo EU da bi bilo održivog mira, a sa njim i stabilnosti i prosperiteta na Balkanu, nemirnom regionu sveta koji je nekad
bio poznat kao bure baruta Evrope",
rekla je Brnabić.

Naglasila je i da je Srbija na putu da počne da o sebi razmišlja kao o
o prosperitetnom, dinamičnom, kreativnom, i otvorenom društvu unutar jedinstvene Evrope, koja je cjelovita, slobodna i u miru.

Za Brnabić su izuzetno važni i regionalna saradnja i stabilnost. U regionu, kako je navela, poznatom po "nabujalim emocijama i žrtvovanju" Srbija se trudi da bude razumnija, pragmatičnija i "ponosna na svoje pobjede, a ne poraze".

Brnabić je ponosna i na ono što je Srbija uradila protekle četiri godine, a kao uspjehe je navela makroekonomsku stabilnost, prepolovljenu nezaposlenost, i jedan od najvećih ekonomskih rastova u Evropi.

Najavila je i da će se raditi na jačanju vladavine prava, reformi pravosuđa i izgradnji institucija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a da će prioriteti biti i ulaganje u obrazovanje i mlade.

Brnabić sa Generalnim sekretarom UN

Premijerka Srbije sastala se i sa Generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Iz kancelarije Generalnog sekretara saopšteno je da je Gutereš "pohvalio posvećenost Srbije multilateralizmu i principima i vrednostima UN".

Takođe je iskazao "kontinuiranu podršku UN dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine pod okriljem EU".

XS
SM
MD
LG