Linkovi

Premijer Haitija smenio tužioca koji je hteo da ga optuži za ubistvo predsednika


Premijer Haitija Arijel Anri
Premijer Haitija Arijel Anri

Premijer Haitija Arijel Anri smenio je državnog tužioca koji je hteo da ga optuži za učestvovanje u ubistvu predsenika Žovanela Moiza.

Moiz je ubijen 7. jula u svojoj kući u Port o Prensu, a Haiti je posle toga upao u ustavnu i političku krizu.

Anri, inače neurohirurg i umereni političar koga je Moiz imenovao za premijera nekoliko dana pred smrt, želeo je da postigne konsenzus između različitih političkih frakcija.

Tužilac Bed Ford Klod je prethodno objavio da je Anri dva puta razgovarao sa čovekom za koga se veruje da je glavni organizator ubistva Moiza, isto veče kada je ubijen.

Glavni osumnjičeni, zaposleni u Ministarstvu pravde, je u bekstvu.

Anri je odbio da komentariše ove optužbe i sve nazvao politikanstvom.

Klod je pisao sudiji koji nadgleda istragu da želi da optuži Anrija u slučaju Moizovog ubistva, kao i da se premijeru ne dozvoli da napusti zemlju zbog "ozbiljnih indicija da je umešan u likvidaciju predsednika".

Zbog ustava Haitija, koji predviđa da glavnog tužioca bira i smenjuje predsednik, nije jasno da li Anrijeva odluka važi.

Kancelarija zaštitinika građana na Haitiju pozvala je Anrija da podnese ostavku. On je na Tviteru odgovorio da ga ništa neće odvratiti od posla koji treba da obavi.

Ranije je objavio da su politčke partije na Haitiju postigle dogovor o formiranju prelazne vlade do održavanja predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG