Linkovi

Sudije Apelacionog suda sumnjičave prema Trampovoj inicijativi da spreči objavu podataka o napadu 6. januara


Sudije Apelacionog suda u Vašingtonu iskazale su sumnje u vezi sa nastojanjima bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da spreči objavu podataka o razgovorima i postupcima uoči nasilnog upada dela njegovih pristalica u zdanje američkog Kongresa - što zahtevaju istražitelji tih incidenata.

Medouz odlučio da sarađuje u istrazi upada u Kongres

Dvojica Trampovih saveznika, bivši savetnik Stiv Benon i bivši šef kabineta Mark Medouz, odupirali su se naporima odbora Predstavničkog doma, čiji je mandat istraga napada na Kongres, da pribavi dokumenta i ispita ih o mogućim susreta sa bivšim predsednikom Trampom pre nasilnih incidenata.

Sekretarijat za pravosuđe podneo je optužnicu protiv Benona za nepoštovanje Kongresa.

Medouz, koji sa druge strane, pokušava da izbegne takav scenario odlučio je da sarađuje - izjavio je predsedavajući odbora Predstavničkog doma koji istražuje upad u Kapitol Beni Tompson, javio je Asošijeted pres.

Troje sudija Apelacionog suda u Vašingtonu prisustvuju razmatranju po žalbi Trampovog tima, koji traži da dokumenta ne budu ustupljenja odboru Predstavničkog doma koji istražuje nasilni upad počinjen 6. januara.

Sudija Ketanži Braun Džekson preispitivala je razloge zbog kojih bi Tramp bio u mogućnosti da dovede u pitanje i pobije odluku predsednika Džoa Bajdena po kojoj bi podatke trebalo učiniti dostupnim istražiteljima Kongresa.

“Postoji li okolnost po kojoj bivši predsednik ima mogućnost da zatraži tako nešto?”, upitala je Džekson, koju je agencija Rojters označila mogućom kandidatkinjom predsednika Bajdena za sudiju Vrhovnog suda.

Odbor Predstavničkog doma koji istražuje nasilni upad u Kapitol traži od Nacionalnog arhiva, vladine agencije u kojoj se nalaze dokumenta Bele kuće tokom Trampovog mandata, da dopusti objavljivanje telefonske pozive, govore i druga dokumenta povezana sa nasiljem pred i unutar američkog Kapitola - incidenta u kome je život izgubilo petoro ljudi, dok su stotine privedene.

Sudija Patricija Milet takođe je preispitavala razloge pod kojim bi nastojanja jednog od bivših predsednika moglo poništiti odluku aktuelnog šefa države.

Po našem Ustavu Sjedinjene Države imaju samo jednog predsednika”, ustvrdila je sudija Milet.

Sudije su, takođe, tokom razmatranja sa Trampovim zastupnicima Džesijem Binalom i Džastinom Klarkom nastojali da utvrde da li sudovi imaju nadležnost da postupaju po predmeta pokrenutim po tvrdnjama bivših predsednika.

Sve tri grane vlasti su priznale da bivši predsednici imaju pravo da osporavaju objavljivanje predsedničkih evidencija“, odgovorio im je Binal.

Protest Trampovih pristalica pred zgradom Kongresa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Bivši predsednik Tramp tužio je odbor Predstavničkog doma koji istražuje nasilje pred i u zgradi Kapitola, kao i Nacionalni arhiv, kako bi sprečio obelodanjivanje dokumenata, tvrdeći da na time štiti izvršnu vlast budućih američkih predsednika. Takođe, tvrdi i da je delovanje Predstavničkog doma politički motivisano.

Deo pristalica Donalda Tramp u zgradu Kongresa upalo je u nameri da spreči kongresnu potvrdu izborne pobede aktuelnog američkog predsednika Bajdena. Neposredno uoči incidenata – Tramp je u govoru tokom okupljanja njegovih sledbenika kod spomenika Džoržu Vašingtonu 6. januara, isticao da su izbore obeležile malverzacije – i da je potrebno da odu do Kapitola i žestokom borbom spreče navodnu izbornu krađu.

XS
SM
MD
LG