Linkovi

Predstavnički dom izglasao disciplinske mere protiv kongresmena zbog nasilnog videa


ARHIVA - Pol Gosar, republikanski kongresmen iz Arizone, na Kapitol hilu u Vašingtonu, 28. jula 2020. (Foto: Reuters/Bill Clark/Pool)
ARHIVA - Pol Gosar, republikanski kongresmen iz Arizone, na Kapitol hilu u Vašingtonu, 28. jula 2020. (Foto: Reuters/Bill Clark/Pool)

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je rezoluciji kojom se osuđuje republikanski kongresmen zato što je na društvenim mrežama objavio animirani video koji prikazuje kako udara drugog člana Kogresa mačem i napada predsednika Džoa Bajdena.

Pored ukora, kongresmen Pol Gosar je rezolucijom izbačen iz Odbora za nadzor Predstavničkog doma i Odbora za prirodne resurse.

Gosar je ranije ovog meseca podelio video snimak, izmenjeni animirani filmić u stilu japanske animacije, u kojem su nalazio i isprekidani video službenika granične patrole i migranata na granici između SAD i Meksika.

Odgovarajući na kritike na ovu objavu, Gosar je izdao saopštenje u kojem kaže da nije trebalo da prikazuje nasilje, već da je to "simboličan prikaz borbe oko imigracione politike".

U jednoj sceni, lik prikazan sa Gosarovim licem udara mačem lik sa licem demokratske predstavnice u Kongresu Aleksandrije Okasio-Kortez u vrat.

"U savršenom svetu, on bi bio izbačen", rekla je Okasio-Kortez novinarima u utorak i dodala:

"Nismo u savršenom svetu, pa smatram da su osuda i uklanjanje iz odbora prikladni".

Neki republikanci su kritikovali napore demokrata u Predstavničkom domu da disciplinuju Gosara, nagoveštavajući moguće posledice po demokrate ukoliko republikanci povrate većinu u tom domu na izborima 2022.

Predstavnički dom je ranije ove godine odobrio meru da se republikanskoj članici Kongresa Mardžori Tejlor Grin oduzme dužnosti u odboru zbog širenja mržnje i nasilnih teorija zavere.​

U vesti su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG