Linkovi

Predsednik i prva dama razgovarali sa vojnicima na Božić


Predsednik Džo Bajden, prva dama Džil i njihov novi kućni ljubimac pas Komandant razgovaraju preko video linka sa vojnicima raspoređenim u nekoliko delova sveta, 25. decembra 2021.
Predsednik Džo Bajden, prva dama Džil i njihov novi kućni ljubimac pas Komandant razgovaraju preko video linka sa vojnicima raspoređenim u nekoliko delova sveta, 25. decembra 2021.

Predsednik Džo Bajden proslavio je svoj prvi Božić na tom položaju razgovarajući sa pripadnicima američkih oružanih snaga, raspoređenim širom sveta, kojima je poželeo srećan praznik i izrazio zahvalnost na službi i žrtvovanju za naciju.

U društvu prve dame Džil i njihovog novog kućnog ljubimca, psa Komandanta, predsednik je preko video linka razgovarao sa predstavnicima kopnene vojske, marinskog korupsa, mornarice, vojnog vazduhoplovstva, svemirskih snaga i Obalske straže, stacaioniranim u bazama u Kataru, Rumuniji, Bahreinu i u samim Sjedinjenim Državama.

"Kao vaš glavnokomandujući, želim da iskoristim ovu priliku da vam kažem - hvala, hvala vam", rekao je Bajden vojnicima. "Zahvalni smo na vašoj hrabrosti, vašoj službi i ne samo vašem ličnom već i žrtvovanju vaših porodica".

Razgovarajući sa vojnicima iz studija koji je postavljen u Beloj kući, Bajden im je rekao da su oni "čelična kičma zemlje" i naglasio "svetu obavezu" koju američka nacija ima da se stara o vojnicima i njihovim porodicama.

Džil Bajden je izrazila saosećanje sa porodicama koje provode praznike daleko od svojih voljenih, podsećajući da su i sami to iskusili kada je Bajdenov sin Bo, koji je bio major u Nacionalnoj gardi Delavera, bio raspoređen u Iraku.

Bajdenovi planiraju da Božić provedu u Beloj kući sa članovima najuže porodice.

Uz novi rast broja zaraženih koronavirusom, kome je doprinela veoma zarazna varijanta omikron, predsednik i prva dama su nastojali da, svojim javnim nastupima i izjavama, pruže osećanje jedinstva i normalnosti u prazničnoj sezoni koja je teška za mnoge Amerikance.

U saopštenju koje su objavili na Božić, Bajdenovi su hvaliili "ogromnu hrabrost, istrajnost, karakter i odlučnost" američkog naroda u suočavanju sa pandemijom i izrazili nadu da će nacija "pronaći svetlo u tami" za vreme ove teške sezone.

Džo i Džil Bajden su u petak posetili Dečju nacionalnu bolnicu u Vašingtonu da bi razveseli mlade pacijente i njihove roditelje. Kasnijie su se zaustavili kod novogodišnje jelke ukrašene posebno u čast Džil Bajden, na vašingtonskom trgu Dupont.

XS
SM
MD
LG