Linkovi

Bela kuća poziva demokrate da "rade zajedno" i usvoje Bajdenov zakon o socijalnoj zaštiti


Demokratski senator iz Zapadne Virdžnijie Džo Menčin protivi se Bajdenovom predlogu zakona
Demokratski senator iz Zapadne Virdžnijie Džo Menčin protivi se Bajdenovom predlogu zakona

Predsednik SAD Džo Bajden će još jednom pokušati da obezbedi većinu u Senatu za usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, pošto je demokratski senator iz Zapadne Virdžinije Džo Menčin rekao da neće glasati za taj zakon.

Demokrate imaju tesnu većinu od 50 mesta u Senatu i potreban im je svaki glas da bi nešto usvojili.

Menčin je posle višenedeljnih razgovora sa Bajdenom ipak rešio da ne podrži zakon o socijalnoj zaštiti vredan 2.000 milijardi dolara.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki kazala je da je administracija spremna da radi koliko treba sa senatorom Džoom Menčinom i drugim članovima demokratskog kokusa kako bi postigla svoj cilj.

"Ono čega se predsednik najviše plaši je da ništa ne uradimo. Ako ne usvojimo ovaj zakon, ne samo da će cene skočiti, nego ni ekonomski rast neće biti onoliki koliki želimo".

Zakon o socijalnoj zaštiti uključuje i pristupačniju zdravstvenu negu za starije Amerikance, finansijsku podršku za one sa malim primanjima, a tu su i sredstva namenjena borbi protiv klimatskih promena.

Menčin se protivi količini novca koju zakon predviđa. Smatra da su troškovi preveliki, a da nisu dovoljno definisani kriterijumi za dobijanje pomoći.

U intervjuu za Metro njuz radio iz Zapadne Virdžinije, Menčin je kazao da su Bajdenovi saradnici u Beloj kući uradili nešto "nedopustivo" što je dovelo do njegove odluke da ne glasa za zakon.

Ali, nije želeo da otkrije razlog zbog kojeg su pregovori propali.

"Nije reč o predsedniku, nego njegovim saradnicima. Oni su izneli neke stvari koje su nedopustive".

Iako nemaju dovoljno glasova, lider demokrata u Senatu Čak Šumer najavio je da će Senat početkom naredne godine ipak glasati o ovom zakonu, koji je Predstavnički dom već usvojio.

XS
SM
MD
LG