Linkovi

Predsednici SAD, Meksika i Kanade iduće nedelje na samitu u Meksiko Sitiju


Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador govori na konferenciji za novinare u Nacionalnoj palati u Meksiko Sitiju, Meksiko, 16. decembar 2022. godine. (Foto: REUTERS/Arhiva)
Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador govori na konferenciji za novinare u Nacionalnoj palati u Meksiko Sitiju, Meksiko, 16. decembar 2022. godine. (Foto: REUTERS/Arhiva)

Predsednik Džo Bajden izjavio je da će posetiti granicu Teksasa i Meksika uoči samita sa liderima Meksika i Kanade, što je potez koji usmerava pažnju na imigraciju, jednu od tema sastanka i osetljivo unutrašnje pitanje za Bajdena. Lideri će da razmatraju i druge teme tokom dvodnevnog samita u Meksiko Sitiju.

Trojica lidera uvek imaju mnogo tema za razgovor kada se sastanu. Oni zajedno nadgledaju teritoriju od skoro 20 miliona kvadratnih kilometara, na kojoj živi preko pola milijarde ljudi. Dok se severnoamerički šefovi država pripremaju za samit sledeće nedelje u glavnom gradu Meksika, ogroman priliv migranata kroz južnu granicu SAD biće u centru pažnje.

Iz Američke carinske i granične bezbednosti naveli su da je bilo skoro 2,4 miliona prelazaka migranata na južnoj kopnenoj granici u fiskalnoj 2022. godini. Većina njih su meksički državljani ali veliki broj uključuje i migrante sa Kube, Haitija, Nikaragve i Venecuele.

Uoči samita, predsednik Džo Bajden najavio je nova imigraciona ograničenja i rekao da će da poseti američko-meksičku granici na koju ga njegovi protivnici već dugo pozivaju.

“Sledeće nedelje ću otputovati u Meksiko gde ću se sastati sa predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom. Imamo veliku agendu koja pokreće pitanja poput klimatske krize i ekonomskog razvoja. Međutim, jedan važan deo tog programa je jačanje granice između naših zemalja i lično ću posetiti granicu ove nedelje u El Pasu, u Teksasu, da procenim operacije sprovođenja zakona na granici, sastanem se sa lokalnim zvaničnicima i liderima zajednica i stanovnicima na granici", rekao je američki predsednik.

Predsednici SAD, Meksika i Kanade sledeće nedelje na samitu u Meksiko Sitiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Neki analitičari kažu da fokus na granicu odvraća pažnju od drugih važnih pitanja između tri naroda, koji imaju značajne trgovinske, kulturne i ekološke veze.

Erik Farnsvort iz organizacije "Savet dve Amerike" kaže da ono što treba da se desi i što može da se desi su verovatno dve odvojene stvari.

"Mislim da će sva trojica lidera gledati na ovaj samit kroz domaći objektiv i pokušavati da naprave napredak po pitanjima koja utiču na njih na unutrašnjem planu. U Sjedinjenim Državama, to je očigledno migracija", istakao je on.

Međutim, taj fokus takođe može doneti korist Meksiku, kažu analitičari, odvraćajući pažnju od problema te zemlje sa bezbednošću, trgovinom narkoticima, demokratskim nazadovanjem i velikim sporom sa SAD oko energetske politike.

Mariana Kampero, iz Centra za strateške i međunarodne studije smatra da će "činjenicu da migracija ima veliki politički uticaj na biračko telo Sjedinjenih Država, predsednik Lopez Obrador koristi kao način da primora Bajdenovu administraciju da zažmuri na mnoge od drugih zloupotreba."

Farnsvort poziva lidere da gledaju dalje od Severne Amerike.

"Ako se sastanak pretvori u diskusiju o komercijalnim sporovima i graničnoj politici – mislim, to su važna pitanja, nemojte pogrešno da me shvatite – ali to znači da će vizija ujedinjenije i konkurentnije Severne Amerike ponovo biti gurnuta u stranu. I mislim da je to pravi gubitak za građane Severne Amerike", rekao je Farnsvort.

Bela kuća je saopštila da ima mnogo pitanja o kojima treba razgovarati tokom dvodnevnog samita.

"Klimatski i ekološki izazovi, povećanje konkurentnosti Severne Amerike, zaštita zdravlja i bezbednosti naših građana, zajedničko reagovanje na neregularne migracije u regionu, kao i unapređenje raznolikosti, jednakosti i inkluzija", izjavila je portparolka Bele kuće, Karin Žan Pjer.

Međutim, pošto će Bajden pre odlaska u meksičku prestonicu posetiti granicu u Teksasu - mesto koje za toliko ljudi predstavlja tanku granicu između očaja i nade – sve oči će najpre biti uprte tamo.

XS
SM
MD
LG