Linkovi

Pronađeno 600 migranata naguranih u dve prikolice


Arhiva - Migranti hodaju duž autoputa ka Eskuintli, država Čiapas, 28. oktobra 2021, na putu kad severnim državama Meksika i dalje ka granici SAD.

Oko 600 migranata iz 12 zemalja spaseno je u subotu u Meksiku nakon što su pronađeni ugurani u dve prikolice šlepera, saopštio je Nacionalni institut za migracije Meksika.

145 žena i 455 muškaraca, koji potiču iz Centralne Amerike, Afrike i indijskog potkontinenta, pronađeno je u jugoistočnoj državi Verakruz, navodi se u saopštenju instituta.

Ogromna većina bila je iz centralnoameričkih zemalja Gvatemale, Hondurasa i Nikaragve, a ukupno 37 bilo ih je iz Bangladeša, šest iz Gane i po jedna osoba iz Indije i Kameruna, dodaje institut.

Migranti su bili nagurani u prikolice dva kamiona, rekao je Tonatiuh Ernandez, lokalni šef Komisije za ljudska prava.

"Ima dece, maloletnika, video sam trudnice, bolesnika“, rekao je Ernandez.

Kao koridor između Centralne Amerike i Sjedinjenih Država, Meksiko je video ogroman broj migranata koji prolaze preko njegove teritorije.

Dva karavana sa nekoliko stotina migranata trenutno prolaze kroz južni Meksiko, sa ciljem da pribave dokumente koji im omogućavaju tranzit kroz zemlju.

Priliv migranata bez dokumenata porastao je nakon inauguracije predsednika SAD Džoa Bajdena, koji je zauzeo humaniji pristup krizi na granici sa migrantima od svog prethodnika Donalda Trampa.

Sjedinjene Države su zabeležile 1,7 miliona ljudi koji su pokušali ilegalno da uđu iz Meksika između oktobra 2020. i septembra 2021. godine, što je rekord svih vremena u takvom vremenom periodu.

XS
SM
MD
LG