Linkovi

Prednost Klinton više od 2,5 miliona glasova


Iako neće postati sledeći američki predsednik, Hilari Klinton nastavlja da uvećava prednost nad novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom, kada je reč o ukupnom broju glasova dobijenim na izborima 8. novembra.

Posle najnovijeg objavljivanja rezultata, prednost bivše državne sekretarke prevazišla je 2,5 miliona glasova.

Republikanski kandidat pobedio je prema broju elektorskih glasova, američkom sistemu u okviru kojeg pobednika određuje ishod izbora u svakoj od 50 saveznih država i prestonici Vašingtonu, a ne ukupan broj pojedinačnih glasova na nacionalnom nivou.

U takozvanom sistemu elektorskog koledža, pobednik u svakoj državi dobija sve elektorske glasove te države, sa izuzetkom Nebraske i Majna, koje dodeljuju glasove prema pobedama u kongresnim distriktima.

Tramp je pobedio u više saveznih država od Klinton, ali je ona ostvarila ogromnu prednost u glasovima u Njujorku i Kaliforniji, dvema od država sa najvećom populacijom, tako da ima ubedljivu prednost u ukupnom broju glasova.

Ne postoji mogućnost da će ishod izbora zbog toga biti promenjen, ali kandidatkinja za predsednika Zelene stranke Džil Stajn, uz podršku izbornog štaba Hilari Klinton, zatražila je ponovno prebrojavanje glasaova u tri ključne države u kojima je Tramp pobedio: Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu.

XS
SM
MD
LG