Linkovi

Ponovno prebrojavanje glasova u tri savezne države?


Bivša predsednička kandidatkinja Stranke zelenih Džil Stajn prikupila je pet miliona dolara, potrebnih za ponovno prebrojavanje glasova u dve ključne savezne države u kojima je pobedio Donald Tramp, navodi se u saopštenju na njenoj internet stranici.

"Sada kada smo prikupili novac za ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu i Pensilvaniji, usredsredićemo se na prikupljanje neophodnih sredstava za Mičigen”, ističe se u saopštenju i ocenjuje da su glasačke mašine, korištene u Viskonsinu, “veoma podložne hakerskim napadima i kompjuterskim virusima”, te da nisu imale odgovarajuće bezbednosne programe.

Međutim, Stejn može da ima veoma malu korist od ponovnog prebrojavanja obzirom na to da je osvojila oko jedan odsto ukupnog broja glasova. U sapštenju na njenom vebsajtu naglašava se da cilj nije da se pomogne Hilari Klinton, već da se “zaštiti naša demokratija”.

Eksperti ističu da je Trampova prednost u tri savezna države dovoljno velika da promena rezultata posle ponovnog prebrojavanja, po svemu sudeći, nije verovatna.

Izborni štab Hilari Klinton nije komentarisao moguće novo brojanje glasova, mada su ona i njene pristalice tokom predizborne kampanje više puta kritikovali Trampa zbog izjava da su izbori možda namešteni.

“Jedno od glavnih obeležja naše zemlje je da smo uvek prihvatali rezultate izbore”, istakla je Klinton u oktobru posle poslednje predsedničke debate.

XS
SM
MD
LG