Linkovi

Jačaju zahtevi za ponovnim prebrojavanjem glasova


Pozivi medju pristalicama Hilari Klinton da se obavi ponovo prebrojavanje glasova u tri presudne države pojačali su se ove nedelje posle vesti da je njena prednost po broju direktnih glasova Amerikanaca prešla brojku od dva miliona, kao i posle izveštaja o glasačkim nepravilnostima u nekim okruzima.

Prošle nedelje, šef Hilarinog izbornog štaba Džon Podesta razgovarao je sa nekoliko izbornih advokata i kompjuterskih naučnika koji su ga pozvali da zatraži ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu pošto veruju da je možda došlo do hakovanja eletronskih mašina za glasanje koje su korišćene u tim državama, prema pisanju magazina Njujork.

Akademici navode da su utvrdili da je podrška Klinton pala za sedam poena u okruzima koji su koristili elektronske glasačke mašine, nasuprot okruzima koji su koristili optičke skenere ili papirne glasačke listiće. Iako akademici nisu pružili nikakve dokaze hakovanja, oni su ipak pozvali na ponovno prebrojavanje na osnovu male razlike koja je dovela do Trampovih pobeda u tim državama – manje od 2 procenta u sve tri države.

Da je Hilari pobedila u tim državama, dobila bi 274 elektorska glasa, što je nešto više od 270 potrebnih za pobedu na izborima.

U blogu koji je objavljen na sajtu Medium.com u sredu, profesor kompjuterskih nauka na Univerzitetu Mičigena Džej Aleks Halderman izjavio je da smatra da je moguće da bi neka strana vlada mogla da hakuje američke biračke mašine. On je pozvao da se pregleda oprema za glasanje u tri države da bi se otkrili znaci mogućeg sajber-napada.

“Nažalost, niko nikada neće pregledati te dokaze ako kandidati u tim državama ne reaguju odmah, u narednih nekoliko dana, i podnesu peticiju za ponovno brojanje", napisao je.

Dok akademici ispituju validnost izbora u tri države na srednjem zapadu, ekspert za ankete Nejt Silver sa vebsajta FiveThirtyEight izjavio je da je tvrdnja manipulacije glasovima u tim državama verovatno netačna, dodajući da izborni poraz Klinton može da se pripiše demografskim pomeranjima.

Uprkos nedostatku dokaza, bivša kandidatkinja Zelene stranke Džil Stajn do sada je prikupila 2,7 miliona dolara - dovoljno da plati ponovno brojanje glasova u Viskonsinu - i pokušava da skupi dodatna dva miliona da bi zatražila ponovno prebrojavanje u Mičigenu i Pensilvaniji.

XS
SM
MD
LG