Linkovi

Predlog zakona o medijima preti da ugrozi odnose Vašingtona i Varšave


Protesti u Varšavi održani u znak podrške nezavisnom mediju TVN (Foto:/Czarek Sokolowski)
Protesti u Varšavi održani u znak podrške nezavisnom mediju TVN (Foto:/Czarek Sokolowski)

Poljski parlament glasao je za predlog zakona za koji opozicija tvrdi da mu je cilj da ućutka TV kanale u vlasništvu američkih kompanija koji kritikuju rad vlade. Zakon preti da ugrozi odnose Varšave sa SAD – koje su ključni saveznik Poljske.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Vašington "duboko uznemiren" zbog usvajanja predloga koji je, kako je ocenio, usmeren protiv najgledanijih nezavisnih TV stanica u Poljskoj i jedne od najvećih američkih investicija u toj zemlji.

Vera Jurova, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost, ocenila je da se usvajanjem spornog zakonskog predloga šalje "negativan signal".

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je odbacio kritike, navodeći da "ne postoje nikakve namera u pogledu određenog TV kanala" i da je cilj da se pooštre propisi "kako ne bi došli u situaciju da kompanije van Evropske unije kupuju medije u Poljskoj".

Predlog zakona, kojim se jača zabrana firmama van Evropskog ekonomskog prostora da budu vlasnici poljskih medija, usvojen je tesnom većinom od 228 prema 216 glasova, sa 10 uzdržanih.

Vladajuća partija Prava i pravde kaže da je cilj da se zemlje kao što su Rusija ili Kina spreče da steknu kontrolu nad poljskim medijima, ali kritičari tvrde da je pravi cilj da se uguši TVN24 - najpopularniji informativni kanal u Poljskoj, čija dozvola za rad ističe u septembru.

Ovo je neustavni zakon osmišljen da se ućutkaju slobodni mediji i on nije u skladu sa međunarodnim sporazumima. Danas se odnosi na jednu od TV stanica - svi znamo na koju, ali u suštini utiče na bezbednost Poljske, jer nijedan normalni investitor neće želeti da ulaže u zemlju u kojoj jedne večeri može da se usvoji zakon kojim se de fakto izbacuje kapital jedne savezničke zemlje", ističe Boris Budka iz stranke "Građanska platforma".

TVN24 je podružnica TVN, čiji je vlasnik američka medijska grupa Diskaveri, preko firme registrovane u Holandiji, kako bi se izbegla zabrana neevropskim firmama da budu vlasnici više od 49 odsto udela u poljskim medijskim kompanijama. Vašintgon je upozorio da će, ukoliko dozvola za rad TVN24 ne bude obnovljena, to uticati na buduće investicije u Poljskoj.

Za vreme glasanja u sredu uveče, ispred poljskog parlamenta okupili su se demonstranti. Zakon mora da bude usvojen i u Senatu gde opozicija ima tanku većinu. Gornji dom može da predloži izmene i odloži usvajanje zakona, ali donji dom može da ga na kraju usvoji po svojoj želji. Zatim treba da ga potpiše predsednik Andžej Duda, saveznik desničarske vlade.

XS
SM
MD
LG