Linkovi

Praznična trgovina u SAD porasla za 7,6%, uprkos inflaciji


Arhiva: Kupovina tokom Crnog petka na Petoj aveniji u Njujorku, 25. novembar 2022.
Arhiva: Kupovina tokom Crnog petka na Petoj aveniji u Njujorku, 25. novembar 2022.

Prodaja tokom praznika u SAD je porasla za 7,6% u odnosu na prošlu godinu, uprkos visokoj inflaciji i poskupljenjima u svim oblastima života, od hrane do stanovanja, navodi se u analizi "Mastercard SpedningPulse", koja prati sve oblike plaćanja, uključujući gotovinu i debitne kartice.

Rezultat je bolji od očekivanog, iako je slabiji od prošlogodišnjeg, kada je zabilježen rast od 8,5% zahvaljujući činjenici da su kupci počeli trošiti novac ušteđen tokom rane faze pandemije kovida-19.

Podaci objavljeni u ponedjeljak ne uključuju automobilsku industriju i nisu prilagođeni inflaciji, koja je donekle popustila, ali je i dalje visoka.

Prodaja u SAD između 1. novembra i 24. decembra, što je period koji se smatra ključnim za trgovce, posebno je bila izražena u vidu potrošnje u restoranima i prodavnicama odjeće.

Po kategorijama, prodaja odjeće je porasla za 4,4%, dok su nakit i elektronika pali za otprilike 5%. Prodaja preko interneta je povećana za oko 10,6% u odnosu na godinu dana ranije, a u radnjama za 6,8%. Robne kuće su zabilježile skroman rast od 1% u odnosu na 2021.

Ova praznična maloprodajna sezona izgledala je drugačije nego prošlih godina“, saopštio je Stiv Sedov, bivši izvršni direktor i predsjedavajući kompanije Saks, te viši savjetnik Masterkarda. “Prodavci su dali velike popuste, ali su potrošači diversifikovali svoju prazničnu potrošnju kako bi se prilagodili rastućim cijenama i postpandemijskom apetitu za iskustvima i svečanim okupljanjima.

Dio povećane potrošnje je rezultat generalnog poskupljenja zbog inflacije.

Potrošnja stanovništva čini gotovo 70% ekonomske aktivnosti SAD-a. Amerikanci su uglavnom ostali otporni otkako je inflacija prvi put porasla prije gotovo 18 mjeseci, ali posljedice se sve više mogu uočiti jer na osnovne potrebe otpada sve veći udio zarada.

Inflacija više nije na rekordnom nivou u protekle četiri decenije, iako i dalje narušava potrošačku moć kupaca. Cijene su u novembru porasle za 7,1% u odnosu na godinu dana ranije. U junu, 12-omjesečni rast je iznosio 9,1%.

Ukupna potrošnja je usporila u odnosu na period kada je pandemija bila najizraženija, te se sve više preusmjerila na neophodnosti poput hrane, dok su izdvajanja za elektroniku, namještaj, novu odjeću i druge manje potrebe stvari manja. Mnogi kupci su se preusmjerili na manje brendove, koji su obično jeftiniji, ili umjesto u skupim, namirnice nabavljaju u jeftinijim prodavnicama.

Kupci su takođe čekali sniženja neposredno pred Božić, što je promjena u odnosu na prethodnu godinu, kada su sa kupovinom počinjali ranije zbog poremećaja u lancu snabdevanja koji je doveo do nestašice velikog broja proizvoda.

"Potrošači pokušavaju da raspodijele svoj budžet. Oni procjenjuju i kupuju u različitim prodavnicama", kaže Kejti Tomson iz konsultantske kuće "Kearney's Consumer Institute".

Šira slika o tome kako su Amerikanci trošili svoj novac biće jasnija u januaru 2023. kada Nacionalna federacija maloprodaje, najveća nacionalna maloprodajna grupa, objavi svoje kombinovane dvomjesečne rezultate o trgovini u novembru i decembru, zasnovane na podacima Ministarstva trgovine SAD.

XS
SM
MD
LG