Linkovi

SAD: Inflacija u oktobru 7,7 posto, niža od očekivane


Berzanski indeksi zabilježili su porast nakon vijesti o nižoj inflaciji od očekivane.
Berzanski indeksi zabilježili su porast nakon vijesti o nižoj inflaciji od očekivane.

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama bile su za 7,7% posto više u oktobru 2022., u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, te 0,4% više u odnosu na septembar ove godine, saopštilo je Ministarstvo rada SAD.

Ekonomisti i analitičari očekivali su veći rast cijena, imajući u vidu da je inflacija u septembru iznosila 8,2% u poređenju sa istim mjesecom 2021. godine. Ipak, sporiji rast cijena od očekivanog ukazuje da bi inflacijski pritisci koji su zahvatili zemlju mogli početi popuštati, u situaciji u kojoj ekonomija usporava, a potrošači postaju oprezniji.

Jedan od faktora koji su uticali na usporavanje inflacije u oktobru u odnosu na septembar je pad cijena rabljenih automobila, trend koji traje već četiri mjececa. Takođe, niže su cijene odjeće i medicinske njege, dok je usporen rast cijena hrane. Nasuprot tome, nakon što su bile u padu tokom avgusta i septembra, cijene energenata su u oktobru poskupile.

Bez obzira na ove za Amerikance ohrabrujuće podatke, očekuje se da će Federalne rezerve (FED) nastaviti povećavati kamatne stope kako bi uticale na kontinuiran rast cijena. Nakon što je vlada objavila današnje podatke o inflaciji, porasli su berzanski indeksi, što ukazuje da se investitori nadaju da će FED usporiti sa tim trendom.

Očekujemo da će ovo označiti početak mnogo dužeg de-inflacijskog trenda za koji mislimo da će uvjeriti FED da zaustavi (povećanja) početkom naredne godine”, kaže Pol Ašvort, vodeći ekonomista konsultantske kompanije „Capital Economics“ za Sjevernu Ameriku. „Uz normalizaciju problema sa nestašicom u lancu opskrbe, de-inflacioni pritisak se konačno počinje pokazivati.“

Mnogi ekonomisti mjesecima upozoravaju da će FED, kao američka centralna banka, povećanjem kamatnih stopa kao mjerom za kontrolu inflacije, izazvati recesiju. Do sada, FED je u 2022. povećao kamatne stope šest puta i u značajnom obimu, što znači da je posuđivanje novca za Amerikance postalo skuplje.

Recesija najveće svjetske ekonomije je mogućnost jer rast kamatnih stopa utiče na hipoteke, kupovinu automobila i druge troškove za koje je obično potrebno pozajmiti novac. Primjerice, prosječna kamatna stopa za 30-ogodišnju hipoteku udvostručena je u proteklih godinu dana, te je dostigla oko 7%, što je dovelo do velikog pada u količini investicija na tržištu nekretnina.

Neki ekonomisti navode da novi podaci o inflaciji ukazuju da rast stopa počinje postizati svoj cilj, ali će za to biti potrebni dodatni dokazi.

"Podaci će biti dobrodošla vijest za FED, konačno pokazujući neku reakciju u smislu cijena", kaže Rubela Faruk, glavna američka ekonomistica u kompaniji „High Frequency Economics“.

Na upravo održanim izborima u sredini predsjedničkog mandata, gotovo pola birača je navelo inflaciju kao najveću zabrinutost, pokazala je anketa „Votecast“ koju je za AP sproveo NORC centar Univerziteta u Čikagu i koja je obuhvatila 94.000 birača širom zemlje. Otprilike osam od deset ispitanih naveli su da je ekonomija u lošem stanju. Tanka većina je za pogoršanje inflacije okrivila politike predsjednika Džo Bajdena, a nešto manje od pola anketiranih naveli su kao razlog faktore izvan Bajdenove kontrole, poput ruske invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG