Linkovi

Stručnjaci upozoravaju na opasnost od naknadnih potresa u Albaniji


Spasioci pretražuju ruševine u Draču
Spasioci pretražuju ruševine u Draču

Spasioci i dalje tragaju za preživelima u ruševinama posle zemljotresa jačine 6,4 stepeni Rihterove skale koji je pogodio Albaniju. Broj žrtava porastao je na 46.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je oko 650 ljudi povređeno, dok se najmanje 20 osoba vodi kao nestalo.

Epicentar zemljotresa bio je 30 kilometara zapadno od Tirane,a osetio se širom Balkana i u italijanskoj regiji Pulja. Usledilo je čak 530 naknadnih potresa, prenosi Rojters od kojih su neki bili jačine i 5 stepeni Rihterove skale.

Ros Stajn, stručnjak Američke geološke službe, upozorio je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike, da su naknadni potresi značajan rizik za građane i područje koje pogađaju i da mogu da potraju.

Italija, Francuska, Rumunija, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija poslali su specijalne timove, opremu i pse da pomognu u spasilačkim naporima.

Adrijan Muci kaže za Rojtres da je u zemljotresu poginulo šestoro njegovih rođaka, a da je njegova kuća gotovo srušena.

"Ne znam šta se dogodilo drugim rođacima, da li su mrtvi. Nikada više neću moći da živim u svojoj kući", kaže Muci.

Albanija: Strah od naknadnih potresa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Premijer Edi Rama je rekao da će građani koji su izgubili domove biti smešteni u hotele tokom zime i najavio da će biti organizovana regionalna donatorska konferencija za skupljanje sredstava.

Albanija je, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, najsiromašnija evropska država.

Američki državni sekretar Majk Pompeo uputio je Albaniji poruku povodom Dana zastave u kojoj je izrazio saučešće porodicama stradalih u zemljotresu.

"Molimo se za njih, kao i za one koji su povređeni. U ime američkog naroda, želimo brz oporavak. SAD će u ovim teškim vremenima stajati uz prijateljsku Albaniju".

Crna Gora uputila spasilački tim

Aparati Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore registrovali su u srijedu novi zemljotres jačine 4,9 stepeni Rihterove skale sa epicentrom kod Velipoja u Albaniji, na oko 20 kilometara od Ulcinja u Crnoj Gori.

Prema preliminarnim podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, zemljotres kod Velipoja u epicentru je imao jačinu od 4,9 stepeni Rihterove skale.

Crnogorski zvaničnici u utorak su ponudili pomoć Albaniji u saniranju posljedica razornog zemljotresa, a gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio da će glavni grad uplatiti 20.000 eura za pomoć postradalim područjima.

Vuković je izrazio saučešće narodu Albanije i kazao da će danas pripadnici Službe zaštite i spasavanja Podgorice otići u susjednu zemlju, kako bi pomogli da se saniraju posljedice katastrofalnog zemljotresa.

Specijalni 18-člani tim sastavljen od spasilaca iz službi zaštite i spašavanja, kao i šest predstavnika Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upućen je u Albaniju, na osnovu odluke Vlade.

Crnogorski seizmolozi upozorili su na mogućnost nastavka seizmičke aktivnosti i u narednim danima, ne isključujući ni mogućnost značajnijih potresa.

XS
SM
MD
LG