Linkovi

Snažan zemljotres pogodio grčko ostrvo Krit


Mesto potresa, na grčkom ostrvu Krit, 27. novembra 2019.

Snažan zemljotres jačine 6 stepeni po Rihteru pogodio je u sredu ujutro grčko ostrvo Krit. Građani su u strahu, zgrade na ostrvu su evakuisane, a podataka o eventualnoj šteti još uvek nema.

Geodinamički institut Nacionalne opservatorije u Atini javlja da je epicentar potresa, koji se dogodio u 9.20 minuta po centralnoevropskom vremenu, bio 258 kilometara južno od Atine.

Američki geološki institut javlja da je epicentar bio u tlu ispod mora, na dubini od 71 kilometra, mada mediji prenose i merenja prema kojima je epicentar bio na dubini od 56 kilometara.

Potres se osetio u celoj Grčkoj, u Atini i nekim okolnim zemljama.

Predsednik grčkog seizmološkog zavoda i profesor geologije Eftimios Lekas je rekao da je zemljotres imao veliku žarišnu dubinu i da zbog toga ne bi trebalo da dođe do naknadnih potresa.

"To što je na velikoj dubini je činjenica koja bi trebalo da nas umiri, jer posle toga ne bi trebalo da bude većeg broja naknadnih potresa, tako da nema razloga za zabrinutost", rekao je Lekas, dodajući da ovaj potres nije povezan sa snažnim zemljotresima koji su u utorak pogodili Albaniju i Bosnu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG