Linkovi

Jači zemljotres pogodio Crnu Goru, oštećeno desetine kuća


Zemljotres jačine 5,1 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas područje Plava u sjeveroistočnoj Crnoj Gori, a zvaničnici su saopštili da je izazvao oštećenja fasada i krovova kuća u epicentralnom području.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštio je da je danas u 11 sati i 46 minuta registrovao jači zemljotres, sa epicentrom sedam kilometara sjeverozapadno od Plava.

"Jačina zemljotresa u žarištu iznosila je 5,1 stepeni Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od sedam stepeni Merkalijeve skale (MCS)", saopšteno je iz Zavoda, a prema preliminarnim podacima, žarište potresa locirano je na dubini od četrnaest kilometara.

Iz tog zavoda su saopštili i da je, “na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ovog regiona, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području”.

MUP-a je saopšteno da predstavnici Direktorata za vanredne situacije i Uprave policije već aktivno djeluju na terenu u više opština u sjevernom regionu zemlje, kako bi zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava prikupili informacije o eventualnoj šteti koju je prouzrokovao današnji zemljotres, prenosi portal RTCG.

"Za sada nema informacija o tome da je zemljotres prouzrokovao ljudske gubitke", saopšteno je iz MUP-a.

Direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Mirsad Mulić, sa saradnicima, tokom dana će obići područja pogođena potresom, kako bi od predstavnika lokalnih samouprava dobio informaciju o stanju objekata, kao preduslovu za donošenje odluka o daljim aktivnostima u cilju sanacije eventualne štete, prenose mediji.

"Poručujemo građanima da nema razloga za paniku te da su svi raspoloživi resursi Direktorata za vanredne situacije i ostalih subjekata sistema zaštite i spašavanja na raspolaganju, a ukoliko se za to ukaže potreba, oni će biti angažovani u mjeri i kapacitetu koji zahtjeva stanje na terenu", saopštio je MUP.

Lokalni mediji prenose da je više od 50 kuća oštećeno u potresu koji se osjetio u čitavoj zemlji, ali i susjednoj Srbiji, a spasilačke službe saopštile su da se tačni podaci o pričinjenoj šteti mogu očekivati naredne nedjelje.

“Najviše poziva dobili smo zbog pričinjene štete. Oštećeno je dosta fasada i krovova”, rekao je portal RTCG načelnik Službe zaštite i spasavanja, Mirza Medunjanin.

XS
SM
MD
LG