Linkovi

Novi zemljotres potresao sjeveroistok Crne Gore


Podgorica
Podgorica

Novi zemljotres, jačine 4,1 stepena Rihtera, pogodio je danas sjeveroistočni dio Crne Gore, uz granicu sa Kosovom, nakon što je prošlog mjeseca nešto jači potres izazvao štetu na stotinama kuća u plavskoj opštini, saopštili su seizmolozi.

Današnji potres, sa epicentrom 55 kilometar sjeveroistočno od Podgorice i 34 kilometara od kosovske opštine Peć, registrovan je nešto poslije 14 sati a osjetio se u centralnom dijelu zemlje i glavnom gradu Podgorici.

“Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju I seizmologiju je dana 11. Februara 2018. godine, u 14 časova i 5 minuta registrovao zemljotres srednje jačine sa epicentrom na osam kilometara sjeverozapadno od Plava, Crna Gora”, saopštili su crnogorski seizmolozi.

Zvaničnici navode da je jačina zemljotresa u žarištu iznosila četiri stepena Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od 6 stepeni Merkalijeve skale, kao i da je žarište potresa locirano na dubini od devet kilometara.

“Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa I dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati manje materijalne štete u epicentralnom području”, saopštio je Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju I seizmologiju Crne Gore.

Prošlog mjeseca zemljotres od 5,2 stepeni Rihterove skale, a zatim i serija manjih potresa, uznemirili su mještane Plava i okolnih mjesta, a stotine domaćinstava prijavilo je štetu na kućama i drugim oštećenim objektima.

XS
SM
MD
LG