Linkovi

Vežba za vanredne situacije u Srbiji pod okriljem NATO


U Srbiji će u oktobru, pod okriljem NATO, u Mladenovcu i Aranđelovcu biti održana međunarodna vežba upravljanja posledicama vanredne situacije uzrokovane prirodnim katastrofama, najavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić.

Iskustva iz poplava 2014. godine pokazala su značaj međunarodne saradnje, a vežba je prilika da Srbija, zajedno sa timovima iz drugih zemalja, uvežbava svoje sposobnosti, rekao je Marić i podsetio da je tada 14 zemalja sa 22 tima i oko 600 spasilaca pomagalo građanima Srbije.

Memorandum o razumevanju o izvođenju zajedničke vežbe “Srbija 2018” danas su u Beogradu potpisali načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić i koordinator vežbe ispred Evroatlantskog koordinacionog centra Klaudio Zojkaš.

Šef Kancelarije za evroatlantsko i globalno partnerstvo u NATO Džems Meki naveo je da će Srbija biti domaćin 18. terenske vežbe EKC-a za upravljanje posledicama katastrofa velikih razmera.

Kako je rekao, “scenario” predstojeće vežbe zasnivaće se na realnosti, a da su slične vežbe organizovane u celoj Evropi.

“Znamo da je Srbiju pogodio zemljotres 2010. godine i katastrofalne poplave 2014.godine, zato moramo biti spremni da radimo zajedno kada se dese takve katastrofe,” naveo je Meki.

Marić je naglasio da je reč o civilnoj terenskoj, a ne vojnoj vežbi, koja će, kako kaže, pružiti šansu civilnim strukturama državnih organa koji se bave zaštitom i spasavanjem da sa timovima iz različitih zemalja provežbaju svoje kapacitete, odgovarajući na vanredne situacije.

“Ova vežba je prilika i da se naše institucije upoznaju sa tim kako rade i čime raspolažu međunarodni timovi iz partnerskih zemalja. Naš zajednički cilj je unapređenje bezbednosti i zaštita građana Srbije, njihove imovine i kulturnog nasleđa,” rekao je Marić.

XS
SM
MD
LG