Linkovi

Postignut načelni sporazum o izbegavanju novog zatvaranja vlade SAD


Kapitol hil ujutro, pred obraćanje predsednika Donalda Trampa o stanju nacije, 5. februara 2019.
Kapitol hil ujutro, pred obraćanje predsednika Donalda Trampa o stanju nacije, 5. februara 2019.

Nekoliko kongresnih pregovarača iz obe stranke postiglo je principijelni dogovor o finansiranju vlade i izbegavanju još jednog zatvaranja vlade na kraju ove nedelje.

Niko od pregovarača nije želeo da iznosi detalje o sporazumu, niti da kaže da li će predsednik SAD Donald Tramp dobiti sav novac koji traži za izgradnju zaida duž južne američlke granice. Međutim, saradnici u Kongresu kažu da sporazum obuhvata oko 1,4 milijarde dolara za izgradnju 88 kilometara nove ograde na granici SAD i Meksika. Takođe je predviđeno unapređenje tehnologije za skeniranje na graničnim prelazima, kao i više službenika na granici i više humanitarne pomoći.

Poslednjih nekoliko meseci predsednik Donald Tramp zahtevao je 5,7 milijardi dolara za željeni zid na granici, što su demokrate odbacivale kao rasipničko i neefikasno. Poručivali su da će odobriti samo mere bezbednosti na granici koje ne podrazumevaju zid.

Ovaj načelni sporazum do određene mere predstavlja kompromis.

U međuvremenu, predsednik Donald Tramp je u ponedeljak uveče govorio na skupu u El Pasu, u saveznoj državi Teksas, u kojem se usredsredio na zid, za koji je rekao da će sprečiti ljude da ilegalno ulaze u SAD iz Meksika.

Bivši demokratski kongresmen iz tog grada na granici Beto O'Rurk, koji razmatra moguću kanidaturu za predsedničku nominaciju Demokratske stranke 2020. predvodio je šetnju protiv Trampovog zahteva o izgradnji zida.

VIDEO Donald Tramp na mitingu o granici (engleski jezik)

Trump Rallies Supporters, Calls for Border Wall
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

"Niko od nas neće dobiti svaku pojedinačnu stvar koju želi", rekao je senator Patrik Lejhi, demokrata koji je član pregovaračkog komiteta. "Dobićemo ono što je najbolje za Sjedinjene Države".

Nije jasno da li će Donald Tramp potpisati sporazum koji ne sadrži celokupno finansiranje za njegov izd, ali senator Ričard Šelbi, republikanac koji predvodi senatski Komitet za izdvajanja, kaže da veruje nakon rasprave sa Trampovom administracijom da će načelni sporazum dobiti podršku predsednika.

Senator Šeli Mur Kapito, republikanka, takođe iz pregovaračkog odbora, kaže da ostaje "oprezni optimista" i da isčekuje finalizaciju detalja.

Ali, neki republikanci i dalje se protive sporazumu. Kongresmen Mark Medouz kaže da teško da je sporazum "ozbiljan pokušaj da se obezbedi granica" i kaže da "Kongres ne radi svoj posao".

Žena hoda po plaži pored graničnog zida sa bodljikavom žicom na vrhu, u Tihuani, u Meksiku
Žena hoda po plaži pored graničnog zida sa bodljikavom žicom na vrhu, u Tihuani, u Meksiku

Bela kuća i zakonodavci imaju rok do petka, kada će ponovo biti iscrpljena sredstva za finansiranje operacija oko četvrtine federalne vlade, da izbegnu novo delimično zatvaranje. Poslednje delimično zatvaranje vlade, koje je trajalo rekordnih 35 dana, završeno je pre manje od tri nedelje - 25. januara.

Vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće Mik Malvejni izjavio je za "NBC njuz" da novo zatvaranje vlade "apsoilutno ne može" da se isključi.

"Predsednik zaista veruje da imamo krizu nacionalne bezbednosti i humanitarnu krizu na granici i uradiće nešto tim povodom. Uradiće sve što mu zakon dozvoljava da osigura tu granicu", rekao je Malvejni.

On je dodao da ukoliko Tramp ne bude dobio novca koliko želi, najverovatnije će reći, "Pronaći ću novac na drugom mestu", tako što će upotrebiti neka druga sredstva iz budžeta, što je potez na koji će demokrate sigurno reagovati pravnim izazovima.

Tramp nije javno rekao koliko bi novca prihvatio kao kompromis za izgradnju barijere duž relativno malog dela ogromne američko-meskičke granice, koja se proteže čitavih 3.200 kilometara.

XS
SM
MD
LG