Linkovi

Pregovori u Kongresu u zastoju, preti nova blokada rada vlade


Zgrada američkog Kongresa

Pregovori republikanaca i demokrata u Kongresu o pograničnoj bezbednosti i finansiranju dela federalne vlade, da bi se sprečila nova blokada od 15. februara, u zastoju su zbog spora oko politike pritvaranja ilegalnih imigranata, saopštio je republikanski senator Ričard Šelbi.

"Pregovori su trenutno u zastoju, ali se nadam da će se pregovarači brzo vratiti za sto", rekao je Šelbi za mrežu "Foks njuz".

Kongresni odbor nastavio je razgovore tokom vikenda da bi pokušao da postigne dogovor do ponedeljka. Demokratski senator Džon Tester pokušao je da umanji značaj zastoja, uz poruku da pregovori "retko teku glatko" i izrazio nadu da bi dogovor ipak mogao da bude postignut.

Međutim, prema navodima agencije Rojters, još nije zakazan nastavak razgovora. Grupa od 17 članova Kongresa nada se da će brzo postići sporazum, kako bi predlog bio usvojen u Predstavničkom domu i Senatu, a predsednik Donald Tramp ga potpisao pre isticanja privremenog finansiranja vlade 15. februara.

Tramp je 25. januara pristao da okonča najdužu delimičnu blokadu rada federalne vlade, iako nije dobio novac za izgradnju zida na američko - meksičkoj granici.

Umesto toga, postignut je dogovor o tronedeljnom finansiranju federalnih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vreme da reše spor u pogledu bezbednosti na granici.

Pojedini Repulikanci u Kongresu već su jasno stavili do znanja da ne žele još jedno zatvaranje vlade, ali direktor za budžet Bele kuće i vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni nije želeo da isključi tu mogućnost.

"Predsednik zaista veruje da je na granici bezbednosna i humanitarna kriza i uradiće nešto tim povodom. Uradiće sve što može, kako bi legalnim putem obezbedio granicu", poručio je Malvejni.

Vršilac dužnosti šefa kabineta Bele kuće Mik Malvejni
Vršilac dužnosti šefa kabineta Bele kuće Mik Malvejni

Malvejni je najavio da će Tramp, ako ne dobije novac koji traži, sredstva naći negde drugo, što bi demokrate verovatno pokušale da ospore pred sudom..

Tramp, koji za izgradnju zida traži 5,7 milijardi dolara, u ponedeljak veče će održati skup u El Pasu u Teksasu, tokom kojeg će govoriti o svom zahtevu da se izgradi zid da bi se sprečila ilegalna imigracija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG