Linkovi

Tramp krivi demokrate za zastoj u pregovorima o bezbednosti granice


Predsednik Donald Tramp u Beloj kući
Predsednik Donald Tramp u Beloj kući

Presdsednik Donald Tramp okrivio je opozicione demokrate za zastoj u pregovorima o bezbednosti granice koje vodi dvostranačka grupa kongresmena. Ako pregovori propadnu, preti nova blokada vlade.

"Demokrate ne žele da pritvaramo ili deportujemo kriminalce, to je njihov novi zahtev. Suludo!", napisao je Tramp na Tviteru.

Iako je inicijalni problem u pregovorima nastao zbog Trampovog zahteva da se odobri 5,7 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom, pregovori su sada zapeli zbog nečeg drugog.

Demokrate žele da broj imigranata koje vlasti SAD mogu da drže u pritvorima pošto ih uhvate da nelegalno prelaze granicu, čime žele da ograniče politiku pritvaranja koju sprovodi Trampova administracija. Demokrate hoće da broj pritvorenih migranata bude ograničen na 16.500 i predlažu da se zato smanje smeštajni kapaciteti u pritvorima.

Ipak, spremni su da izađu u susret predsedniku Trampu i odobre 2 milijarde dolara ua zid na granici sa Meksikom.

Ako se republikanci i demokrate ne dogovore do petka, 15. februara, preti nova blokada rada vlade.

El Paso, granica Teksasa i Meksika
El Paso, granica Teksasa i Meksika

Istovremeno, predsednik Donald Tramp treba da poseti pogranično mesto El Paso u Teksasu i održi miting na kojem se očekuje da ponovo govori o potrebi da se na granici izgradi zid.

Demokratski kongresmen iz Teksasa Beto O'Rurk, koji razmatra kandidaturu za predsednika SAD, predvodiće opozicioni miting.

XS
SM
MD
LG