Linkovi

Osude Trampovih "rasističkih napada" na afroameričkog kongresmena i Baltimor


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je u subotu optužen za rasizam nakon što je napao istaknutog afroameričkog kongresmena, dok je Baltimor, grad u kojem su Afroamerikanci većina, nazvao "neredom punim zaraze".

Tramp je na Tviteru oštro kritikovao demokratskog kongresmena iz Merilenda Elajdžu Kamingsa, koji u Kongresu zastupa okrug koji pokriva veći deo Baltimora.

"Kamingsov okrug je odvratni nered, zaražen pacovima i glodarima", tvitovao je američki predsednik i ocenio da ni jedno "ljudsko biće ne želi da živi tamo"

Povod za Trampov napad bile su kritike koje je Kamings izrekao na račun teških uslova s kojima se suočavaju azilanti na američko - meksičkoj granici.

Trampovi tvitovi izazvali su nove osude, manje od dve nedelje nakon što je Predstavnički dom osudio predsednika zbog "rasističkih izjava" o četiri demokratske članice donjeg doma Kongresa.

​Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi optužila je Trampa za "rasistički napad " na borca za građanska prava i ekonomsku pravdu, voljenog lidera u Baltimoru i duboko cenjenog kolegu".

"Odbacujemo sve rasističke napade na njega", napisala je Pelosi, koja je rođena u Baltimoru i čiji otac je bio gradonačelnik tog grada.

Bivši potpredsednik SAD i demokratski predsednički kandidat Džo Bajden prozvao je Trampa direktno na Tviteru.

"Za prezir je to što napadate njega i građane Baltimora na ovaj način. Još jednom ste dokazali da ste nepodobni za funkciju predsednika. Predsednik bi trebalo da uzdigne naciju, a ne da je razori", tvitovao je Bajden.

Trampove napade na kongresmena Kamingsa osudili su i ostali demokratski predsednički kandidati, kao i gradonačelnik Baltimora Bernard "Džek" Jang, takođe Afroamerikanac, koji je ocenio da je Trampova retorika "štetna i opasna".

Istorijska luka sa 600 hiljada stanovnika, Baltimor je poznat po uređenim i bogatijim četvrtima, ali i velikim siromašnim okruzima. Grad ima i jednu od najvećih stopa ubistava u zemlji.

U okrugu koji zastupa Kamings, više od 50 odsto stanovnika su Afroamerikanci. Taj procenat u Baltimoru je više od 60 odsto.

Kamings je predsedavajući Odbor za nadzor u Predstavničkom domu, koji je pokrenuo niz istraga Trampove administracije, uključujući i izveštaje o lošim uslovima u pritvornim centrima za migrante.

Na Trampove kritike odgovorio je tvitom da je "njegova ustavna dužnost da nadzire izvršnu granu, a moralna da se bori za one koji su ga izabrali".

XS
SM
MD
LG