Linkovi

Prvi koraci popuštanja mera u Njujorku, Virdžiniji i Merilendu


Centralni park u Nujorku - rekreacija građana dok su restriktivne mere i dalje na snazi (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)
Centralni park u Nujorku - rekreacija građana dok su restriktivne mere i dalje na snazi (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)

Ređe naseljena područja država Njujork, Virdžinija i Merilend preduzele su prve korake u popuštanju restriktivnih mera primenjenih u svrhe suzbijanja pandemije koronavirusa.

Građevinski i proizvodni pogoni u pet od deset regiona države Njujork dobili su zeleno svetlo da nastave sa radom – dok je Njujork, grad sa najviše stanovnika u SAD, i dalje pod restriktivnim merama, izvestio je Rojters.

“Prilično smo uzbuđeni zbog povratka na posao”, rekao je za Rojters Džo Dandon vlasnik građevinske kompanije iz Binghemtona u državi Njujork, pošto je obnovio poslovanje prekinuto u martu.

Širom te države epidemija jenjava. Broj građana koji se leče u bolnicama opao je za trećinu, u odnosu na period od pre mesec dana – saopštio je u petak guverner Endrju Kuomo.

I u pojedinim delovima Virdžinije i Merilenda počela je obnova poslovanja, za razliku od najvećih gradova Vašingtona i Baltimora – koji su nastavili sa primenom mere ostanka kod kuće zbog strahovanja od povećanja broja obolelih, ali i smrtnih slučajeva.

Utisak je da je pristup popuštanju restrikcija zavisio od demografskih, ali i političkih prilika, navodi u tekstu agencija Rojters.

Loše posledice po ekonomiju, njihovim otvaranjem, prvo su počeli da otklanjaju republikanski guverneri. Posebno je to slučaj bio u južnim američkim državama, poput Džordžije i Teksasa, u kojima su među prvima otvorene prodavnice i kompanije.

Prema podacima Sekretarijata za rad u Sjedinjenim Državama se, od početka krize usled pandemije koronavirusa, za pomoć nezaposlenima prijavilo više od 36,5 miliona ljudi. Samo u toku ove nedelje broj prijavljenih iznosio je tri miliona – što ukazuje da je nezaposlenost u porastu šestu sedmicu zaredom.

Građani Merilenda o merama protiv koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Aktuelno stanje ekonomski stručnjaci upoređuju sa vremenom Velike depresije uoči Drugog svetskog rata. Trenutna stopa nezaposlenosti u SAD iznosi oko 15 odsto – a procene Bele kuće ukazuju da bi do kraja krize izazvane globalnom pandemijom Kovida 19 mogla doseći i 25 procenata.

XS
SM
MD
LG